Beurs9 apr '15 15:13Aangepast op 9 apr '15 15:42

Miljoenenstrop Damen Shipyards door Russische boycot

Auteur: Thijs Baas

Damen Shipyards Group is door de Russische boycot tientallen miljoenen euro's misgelopen. Dat zegt René Berkvens, ceo van het bedrijf, tegen BNR. Rusland en Oekraïne zijn traditioneel belangrijke markten voor de scheepsbouwer.

Foto: ANP
Foto: ANP

Hoewel de handelsboycot in eerste instantie geldt voor landbouwgerelateerde producten, ontkomt Damen niet aan de gevolgen, zegt Berkvens. "Als ik op het niveau van Damen Shipyards kijk, praat je zeker over tientallen miljoenen, als je kijkt over de maritieme industrie, zal dat vele malen dat bedrag zijn. Miljarden? Dat zou ik me zomaar kunnen voorstellen."

De nettowinst over 2014 loopt op naar 60 miljoen euro, op een omzet van bijna 2 miljard euro. Dat is 16 miljoen euro meer dan een jaar eerder, maar wat Berkvens betreft nog niet genoeg. "Het is nog niet waar we willen zijn en we zullen er hard aan moeten trekken om het op de niveaus te krijgen die we graag willen.


 

Daarnaast heeft ook de lage olieprijs zijn sporen nagelaten bij het bedrijf, maar Berkvens is de eerste om te erkennen dat dat geldt voor de gehele maritieme industrie. En daarin is het belang van deze sector omgekeerd evenredig aan dat van de wereldeconomie. "Zoals iemand ooit zei: ieder voordeel heb zijn nadeel. Dat geldt hier ook; je mag hopen dat de lage olieprijs landen die olie exporteren wel wat lucht geven en dat ze bereid zijn tot het doen van investeringen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen