Beurs8 apr '15 07:26Aangepast op 8 apr '15 08:48

Shell neemt gasproducent BG over

Auteur: Pieter van den Akker

Shell heeft een overnamebod uitgebracht op de Britse gasproducent BG van ongeveer 47 miljard pond (64,3 miljard euro). Shell en BG maakten woensdag bekend dat het bod bestaat uit 383 pence in contanten en 0,4454 aandelen Shell.

De aankoop moet Shell een snellere groei opleveren in de mondiale lNG-markt (vloeibaar gemaakt aardgas) en in de winning van olie en gas in diepwatervelden. Ten opzichte van 2014 voegt de overname circa 25 procent toe aan de reserves van Shell, dat zijn posities met name in Australië en Brazilië versterkt ziet.

Shell verwacht dat de transactie jaarlijks een kostenbesparing van 2,5 miljard dollar voor belasting oplevert. De aandeelhouders van BG krijgen in totaal 19 procent van de aandelen in het gecombineerde bedrijf in handen.

Gefocust op gas
Volgens Corné van Zeijl, analist bij Actiam, wil Shell steeds meer een gasproducent worden en past het bedrijf daar perfect bij. “Tien jaar geleden bestond de productie van Shell nog voor 55 procent uit olie en 45 procent uit gas. In de afgelopen jaren hebben ze dat omgedraaid", vertelt hij op BNR. "Ze hebben zich veel meer gefocust op gas."

BG Group is een enorm Brits bedrijf, weet Van Zeijl.  “Met vooral belangen in de VS en Europa. Wat dat betreft zijn ze complementair aan Shell. Ze zijn bezig met gas in de breedste zin des woords.”

Dividend in aandelen
De cashflow van Shell is 35 miljard. Van Zeijl: “Daar moeten natuurlijk wel heel veel verplichte investeringen van af en dividend. Dan blijft er een miljard of 10 over. Het is wel zo dat ze net hebben gezegd dat je het dividend niet meer in geld krijgt maar in aandelen. Dus dat scheelt een hoop. Daarmee is er geld beschikbaar om deze overname te kunnen doen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen