Beurs2 nov '15 15:41Aangepast op 2 nov '15 18:58

Top Meavita schuldig bevonden aan wanbeleid

Auteur: Thijs Baas

VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Loek Hermans treedt af in verband met het debacle rond thuiszorgorganisatie Meavita.

Wanbeleid, dat is het harde oordeel van Ondernemingskamer in Amsterdam over de top van het failliete Meavita.  Het faillissement kostte in 2009 20.000 mensen hun baan. De toenmalige voorzitter van de raad van commissarissen, Loek Hermans, nu fractievoorzitter voor de VVD in de Eerste Kamer, zou niet genoeg toezicht hebben gehouden. Vakbond FNV had een zaak aangespannen en wint nu na een jarenlange juridische strijd.

Hermans trok daarop zijn conclusies en stapt op. Volgens politiek verslaggever Jaap Jansen zou hij gezegd hebben dat deze zaak "de aandacht zo op mijn persoon richt dat ik mijn taken als senator niet goed meer kan uitoefenen". Zijn vertrek is ook een groot verlies voor de VVD, waarbij hij als lijsttrekker van de Eerste Kamerfractie bij alle strategische beslissingen betrokken was.

 

Reacties VVD
Het VVD Hoofdbestuur heeft begrip voor het besluit van Loek Hermans om morgen terug te treden als voorzitter van de Eerste Kamerfractie. "We zijn hem veel dank verschuldigd voor alles wat hij voor de partij heeft gedaan in de afgelopen decennia. En Loek kennende, weet ik zeker dat we ook in de toekomst altijd een beroep kunnen doen op zijn expertise en jarenlange ervaring", aldus partijvoorzitter Henry Keizer.

VVD partijleider Mark Rutte: "Ik respecteer het besluit van Loek Hermans om af te treden als fractievoorzitter en senator. Loek heeft in de afgelopen jaren veel voor de VVD betekend en daar ben ik hem ongelooflijk dankbaar voor."

Miljoenenschuld
Meavita ontstond in 2007 door een fusie. Twee jaar later ging het bedrijf ten onder met een miljoenenschuld. Meavita bood zorg aan ouderen en chronisch zieken in Den Haag, Utrecht, Groningen en de Achterhoek. De Ondernemingskamer vindt onder meer dat de fusie waaruit het bedrijf ontstond "onvoldoende doordacht en onvoldoende uitgewerkt'' was.

De kritiek op VVD-coryfee Loek Hermans scherp. Zo heeft Hermans andere commissarissen "ten onrechte niet volledig over de bestaande problemen geïnformeerd''. Ook deelde hij "belangrijke interne en externe signalen'' over het functioneren van de bestuursvoorzitter niet met andere commissarissen.

FNV vind dat het bestuur verkeerde keuzes had gemaakt en dat commissarissen niet hadden ingegrepen. De vakbond wil de bestuurders nu financieel aansprakelijk stellen voor de schade van medewerkers.

Gerelateerde artikelen