Beurs6 jun '13 17:16Aangepast op 6 jun '13 17:31

De zon schijnt ook in de supermarkt

Auteur: Marjan van den Berg

Het is vandaag officieel de eerste zomerse dag van het jaar. Winkels en horeca profiteren volop van het mooie weer. En voor wie nu meteen de zee in wil: het water is stervenskoud.

Een woordvoerder van Albert Heijn zegt dat vooral de kant-en-klaarbarbecues deze week de deur uitvliegen. De supermarktketen heeft ook hoge verwachtingen van de verkoop van barbecuesauzen en ijsjes.

Koepelorganisatie CBL van de supermarkten signaleert dat consumenten extra veel zomerinkopen doen op de eerste warme dagen als het pas later in het seizoen warm wordt. Een woordvoerster: "Als mensen lang hebben moeten wachten op goed weer, dan gaan ze helemaal los als het eindelijk goed weer is, maar als het langer warm blijft, dan normaliseert dat.''

Volgens een woordvoerder van Detailhandel Nederland wordt het komend weekend druk in de winkels. "Het wordt te koud om naar het strand te gaan, maar goed genoeg om de consument warm te krijgen voor lente- en zomeroutfits.''

Zwemmen
Overigens zijn er genoeg mensen die zich door kou niet laten afschrikken, vooral als het om zwemmen gaat. Volgens Raymond van Mourik, directeur van de Reddingsbrigade Nederland, is het water een paar graden kouder dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar. "Zeker door het verschil in temperatuur van de buitenlucht, die lekker warm is, en het toch nog echt koude water, kun je heel snel kramp krijgen of onderkoeling."

Van Mourik adviseert iedereen die zich toch het water in waagt, om dit vooral rustig te doen, niet te lang in het water te blijven en zeker niet lang onder water te gaan zwemmen, "want via je hoofd verlies je de meeste warmte".

Wie van warm zwemwater houdt, moet volgens Van Mourik geduld hebben. "We hebben nog wel een paar weken warm weer nodig voordat de temperaturen wat aangenamer worden."

Eerste zomerse dag
Het was donderdag de eerste landelijke zomerse dag van dit jaar. Om 16.30 uur werd in De Bilt een temperatuur gemeten van 25 graden. Daarmee is donderdag de warmste dag sinds 10 september 2012, meldt Weerplaza.

Aan het begin van de middag doorbrak de temperatuur in het Limburgse Arcen al de zomerse grens van 25 graden. Vorig jaar was de eerste landelijke zomerse dag op 22 mei.

Gerelateerde artikelen