
De Autoriteit Financiële Markten keert medewerkers jaarlijks bijna een miljoen euro uit aan compensatie voor hun hypotheekrente. En die korting zou in een jaar worden afgeschaft, vindt Omtzigt. "We hebben de nieuwe werkkostenregeling voor gewone personeelsleden ingevoerd waardoor je als werkgever jaarlijks nog maar zeer beperkt dingen aan je personeel kunt geven. In de kledingsbranche is dat bijvoorbeeld 500 euro per jaar, met maximaal 20 procent korting."
De regering bleek in antwoord op Kamervragen niet te kunnen zeggen wat er moet gebeuren met de hypotheekkortingen die in de financiële wereld veel voorkomen. Die worden nu op 1 januari 2016 afgeschaft of vrijwel onmogelijk gemaakt. Een mooi moment voor de AFM om die ook af te schaffen, vindt Omtzigt. "En ik zie niet in waarom daar veel compensatie tegenover moet staan, want het gaat wel om mensen die onder toezicht staan."
Omtzigt ziet ook geen enkele reden meer om de rente-aftrek te subsidiëren. "Laat net de AFM ervoor moeten zorgen dat mensen minder overkreditering hebben. En hoe zorg je ervoor dat mensen veel schulden hebben? Dat is door het subsidiëren van schulden. Daar zouden we net een beetje van af in Nederland, dus ik zou niet weten waarom de AFM dit zou moeten handhaven."
Begrip
Vooral de omvang van de kortingsregeling bij de AFM verraste Omtzigt. Voor de regeling an sich kan hij wel begrip opbrengen. "DNB verstrekt zelf hypotheken aan medewerkers omdat ze toezicht houden op banken, omdat zij toezicht houdt op banken en het daarom onwenselijk is dat iemand een privérelatie heeft met een bank. Bij de AFM kunnen ze overal een hypotheek hebben en krijgen ze gewoon korting. Het lijkt op een secundaire arbeidsvoorwaarde, omdat ze anders bij een bank of verzekeraar zouden kunnen werken."
Een uitzonderingspositie voor DNB is prima, maar die moet dan wel duidelijk op de balans van de toezichthouder komen, en worden verstrekt tegen een marktconforme rente. "De kosten van DNB nemen onder meer door de bankenunie sneller toe dan verwacht en we zullen aangeven dat het één van de posten is waar misschien wel wat te halen is."