Beurs12 jan '15 19:20

Geen gebruik maken van stakingsrecht? 'Dan ben je geen vakbond'

Auteur: Marjan van den Berg

FNV-voorzitter Ton Heerts haalt uit naar vakbond De Unie, die heeft aangekondigd dit jaar niet te gaan staken. Dat is voor een vakbond nu juist een fundamenteel recht, stelt Heerts.

De Unie kiest dit jaar voor de onderhandelingstafel, zo liet voorzitter Reinier Castelein van De Unie vanochtend weten op BNR. “Als je echt met elkaar de dialoog wilt aangaan, dan moet je het mes eerst van tafel halen”, zei hij.

De FNV heeft 2015 juist uitgeroepen tot ‘jaar van de straat’. Veel cao-onderhandelingen zijn volgens FNV-voorzitter Heerts veranderd in een loopgravenoorlog. “Wij komen niet aan tafel als er 20, 30 procent verslechteringen komen, met allemaal zaken die afgebouwd moeten worden of waaraan helemaal geen rechten meer ontleend kunnen worden: toeslagen voor in het weekend, ADV-dagen opruimen, het niet houden aan cao’s, minder en minder echte banen, meer en meer flexibilisering, medewerkers als wegwerppersoneel… dat is iets wat wij niet willen. Daardoor loopt het natuurlijk ook moeilijk in de cao’s.”

Fundamenteel recht
Heerts heeft geen enkel begrip voor de beslissing van De Unie om sowieso niet te gaan staken. “Een vakbond die een van de meest ultieme middelen, zo’n fundamenteel recht – waarvoor meer dan een eeuw gevochten is om dat recht op staken te krijgen – eigenlijk bij het grofvuil zet, dat is eigenlijk geen vakbond waard.”

Gevraagd of De Unie zichzelf nog een vakbond mag noemen, antwoordt Heerts: “Het is in mijn ogen geen vakbond als je zegt dat je van je meest fundamentele recht geen gebruik maakt.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen