Beurs23 sep '15 07:18

Blijft Volkswagen-topman Winterkorn aan?

Auteur: Eva Oude Elferink

De toekomst van Martin Winterkorn als topman van Volkswagen hangt aan een zijden draadje. Gisteravond kwam de Raad van Toezicht van de autofabrikant hals over kop bijeen vanwege het dieselschandaal waarin Volkswagen verwikkelt is.

EPA
EPA

Ook de top van Volkswagen, waaronder Winterkorn, zou bij het overleg op de luchthaven van Braunschweig zijn geweest. Of hij aan mag blijven is nog maar zeer de vraag, zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille. "Dit nieuws werd dit weekend bekend door een bericht in de New York Times en sindsdien is het balletje aan het rollen geraakt. Dat lijkt niet meer te stoppen."

Vorige week vrijdag bracht de Amerikaanse milieudienst EPA naar buiten dat zo'n 11 miljoen dieselauto's van Volkswagen wereldwijd zijn uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens laboratoriumtests lager uitvalt dan in het dagelijks gebruik.

Blijven
Zelf heeft Winterkorn aangegeven dat hij wil blijven. In een videoboodschap liet hij weten 'verschrikkelijke spijt te hebben' dat het vertrouwen in Volkswagen is geschaad. "Hij gaat diep door het stof, maar je kunt je afvragen of hij hier niet te laat mee komt. Het nieuws is al van dit weekend", zegt Marseille.

 

Inmiddels hebben ook bondskanselier Angela Merkel  en de Duitse minister van Verkeer van zich laten horen. Hun centrale thema: het herstel van vertrouwen. Marseille: "Want het is niet alleen Volkswagen meer. Ze hebben hiermee heel de Duitse industrie en de onkreukbare reputatie daarvan in gevaar gebracht."

Voortbestaan
In twee handelsdagen verloor Volkswagen 30 miljard euro van zijn beurswaarde. Het minste wat je dan kunt doen is excuses aanbieden, zegt Marseille. "Maar waarschijnlijk moeten ze nog veel verder gaan." Tegelijkertijd, zegt hij ook:

 

Zeker is wel dat het schandaal de toekomst van 's werelds grootste autobouwer aan het wankelen heeft gebracht. Marseille: "Volkswagen zat al in de verdrukking, want ze hebben geen elektrische auto. Nu heeft Apple ook al aangekondigd met een eigen auto te komen. Dit zou wel eens, en daar loopt het nu echt op uit, het voortbestaan van Volkswagen kunnen raken.


 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen