Beurs17 jun '15 14:26

Haring happen in China? Vishandelaren zien er wel brood in

Auteur: BNR Webredactie

‘Hollandse’ maatjesharing staat allang niet meer alleen in Nederland bekend als een delicatesse. Steeds meer haring vindt zijn weg naar het buitenland.

ANP
ANP

De Hollandse Nieuwe valt ook bij steeds meer Duitsers, Belgen en Polen in de smaak. Vishandelaar Martin Haasnoot (Haasnoot Vis): “In Duitsland verkopen ze ook wel maatjes – dat noemen ze Matjes – maar daar zitten vaak conserveringsmiddelen en rijpingsmiddelen in om ze lang houdbaar te maken. Maar tegenwoordig willen die Duitsers ook die Nederlandse maatjes hebben, met een kortere houdbaarheid weliswaar, maar ze willen ze toch graag hebben. Dat groeit best wel enorm in Duitsland.”

China
Nederlandse vishandelaren kijken zelfs nog een stuk verder: naar China, zegt Haasnoot. “Bij Chinezen ontstaat een hele middenlaag. Die reist, die verdient meer, die komt in Europese landen. Chinezen zijn gek op gezonde, goede Westerse producten – echte rode wijnen, goede kazen, maar zeker ook de Nederlandse echte maatjesharing. Het is wild, het is mildgezouten, het is supergezond. Dat past wel in hun straatje.”

Overigens is het (nog) niet zo dat China massaal voor de haring is gevallen.

  

Eerste vaatje
Vanmiddag rond kwart over drie wordt het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild op de Scheveningse visafslag. De opbrengst is dit jaar voor het Nationaal Ouderenfonds.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen