Beurs4 feb '13 23:28Aangepast op 5 feb '13 08:14

'S&P wordt aangeklaagd'

Auteur: BNR Webredactie

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's wordt waarschijnlijk door het Amerikaanse ministerie van Justitie aangeklaagd wegens het verkeerd beoordelen van hypotheekproducten in de jaren voorafgaand aan de financiële crisis van 2008.

S&P liet maandag weten dat het van het ministerie te horen had gekregen dat er een procedure in voorbereiding is, meldden Amerikaanse media maandag.

Openbaar aanklagers van verscheidene Amerikaanse staten zouden zich bij de aanklacht van Justitie kunnen voegen, schrijft de Amerikaanse omroep CBS. De rol van kredietbeoordelaars bij de kredietcrisis is al vaker onderwerp van discussie geweest.

Amerika-correspondent Reinout van Wagtendonk duidt het sentiment tegenover de kredietbeoordelaars. "Dat betekent dat nog steeds veel Amerikanen verbaasd zijn dat er niemand naar de gevangenis gaat. Daar is kennelijk niet genoeg bewijs voor. Het blijkt dat S&P en het ministerie al minstens drie jaar in onderhandeling zijn over deze situatie. Het ministerie zou 1 miljard dollar willen hebben van S&P."

Daarnaast drong het ministerie erop aan dat S&P schuld zou bekennen en excuses zou aanbieden. "Eén van de dingen die spelen is de constructie; bedrijven betalen de kredietbeoordelaars voor hun oordeel en dat moet op de schop. "Dat is één van de weerwoorden die S&P heeft gegeven: wij hebben naar eer en geweten gehandeld, de overheid heeft in 2007 gezegd dat er niets met de hypotheken aan de hand was."

"Aandeelhouders van S&P zijn zich rotgeschrokken, die zien de bui hangen dat zij als enige zondebok worden gezien van wat er vier jaar geleden bij de economische crisis allemaal los is gemaakt."

Te gunstig
De kredietbeoordelaars zouden ingewikkelde financiële producten die gerelateerd waren aan zogenoemde subprime-hypotheken te gunstig hebben beoordeeld. De ongebreidelde expanse van de Amerikaanse krediet-en hypotheekmarkt, gesteund door gunstige beoordelingen van onder meer S&P, was een van de belangrijkste oorzaken van de financiële crisis die vanaf 2008 de Verenigde Staten en de rest van de wereld in zijn greep hield.

Gerelateerde artikelen