Beurs29 jan '13 13:58Aangepast op 29 jan '13 16:50

S&P overweegt verlaging rating SNS Reaal

Auteur: BNR Webredactie

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's verlaagt mogelijk de ratings van SNS Reaal en SNS Bank. Dat maakte S&P dinsdag bekend.

De kredietbeoordelaar heeft nu nog een BBB-min rating voor de verzekeringstak SNS Reaal en een BBB rating voor SNS Bank. Vorig jaar verlaagde het op 16 november zijn oordeel nog over de vooruitzichten voor het bedrijf naar negatief.

SNS gaf maandag een korte toelichting op de manier waarop het concern zijn financiële problemen probeert op te lossen. Het vastgoedonderdeel Property Finance is al jaren een molensteen voor de bankverzekeraar door aanhoudende verliezen. SNS Reaal werkt nu aan een plan waarbij ook private investeerders betrokken zijn. Als het lukt dit scenario te realiseren, en dat is volgens de bank en verzekeraar nog niet duidelijk, komt er onder meer een omvangrijke aandelenemissie.

Druk neemt toe
S&P ziet de druk op SNS Reaal om een oplossing aan te kondigen toenemen. Ook wordt het volgens de kredietbeoordelaar, naarmate de tijd vordert, steeds waarschijnlijker dat de Nederlandse overheid moet ingrijpen. "Dat zou de strategische opties voor het bedrijf beperken'', aldus S&P.

Het besluit om SNS Reaal en SNS Bank op 'credit watch negative' te zetten, heeft vooralsnog geen gevolgen voor de ratings van de dochterbedrijven Reaal Levensverzekeringen en Reaal Schadeverzekeringen. Wel blijven ze op de herzieningslijst zolang de onzekerheid over hun toekomst binnen het concern aanhoudt, aldus S&P.

Knoop doorhakken
De kredietbeoordelaar verwacht medio februari, bij de toelichting op de strategie door SNS, de knoop over de ratings door te hakken. De voornaamste overwegingen daarbij zijn de mate waarin de risico's van de vastgoedtak worden ingekapseld en de financiële kracht van de bankverzekeraar na eventuele kapitaalverhogende maatregelen.

Begrip
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft begrip voor het ongeduld rond de redding van SNS Reaal. Maar over de pogingen om de financiële problemen van de bank aan te pakken wil hij niets kwijt. "Ik snap het ongeduld en snap dat mensen geïnteresseerd zijn in een oplossing. Zodra ik of SNS die kan presenteren hoort u van ons'', zei Dijsselbloem dinsdag bij RTL Z.

Maandag melde SNS zelf dat het over een oplossing spreekt met private investeerders. ,,Ik ga daar als minister van Financiën geen commentaar op geven. Dat is echt aan hen, zij zijn nog in charge. Ik heb daar kennis van genomen'', zei Dijsselbloem.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen