Beurs5 feb '13 19:20Aangepast op 5 feb '13 20:08

Kredietbureau Fitch somberder over Nederland

Auteur: BNR Webredactie

Kredietbeoordelaar Fitch is somberder geworden over de Nederlandse economie. De kredietstatus blijft AAA, maar de vooruitzichten zijn gewijzigd van 'stabiel' naar 'negatief'.

Dat maakte de financiële dienstverlener dinsdag bekend.

Fitch is onder meer pessimistischer over de huizenmarkt. Waar het bureau eerder een daling van de prijzen van in totaal 18 procent voorspelde gaat het inmiddels uit van een daling met 25 procent. Dat zal zwaar blijven wegen op het consumentenvertrouwen en de bestedingen door huishoudens.

Ook de bankensector kampt volgens Fitch nog met problemen, wat de nationalisatie van SNS Reaal vorige week nog maar eens heeft onderstreept. "Drie van de vier grote banken hebben sinds 2008 financiële moeilijkheden gehad en hebben externe hulp nodig gehad.''

Slechte omstandigheden
Verder wijst Fitch erop dat de Nederlandse staatsschuld, die naar verwachting zal pieken op 77 procent van het bruto binnenlands product (bbp), hoger is dan bij de meeste andere landen met een AAA-status. Bovendien ontwikkelt de economie zich slechter dan het kredietbureau had verwacht.

De slechte economische omstandigheden maken het volgens Fitch moeilijk om het begrotingstekort dit jaar onder de door Brussel als bovengrens gestelde 3 procent te krijgen. De nationalisatie van SNS Reaal komt daar nog eens bij. Fitch verwacht geen extra bezuinigingen en gaat uit van een tekort van 4 procent in 2013.

Toch ziet Fitch redenen om Nederland op de hoogst haalbare rating te laten staan. De flexibele, diverse, hoogwaardige en competitieve economie is er daar een van, net als het overschot op de lopende rekening, het positieve investeringssaldo en de lange geschiedenis van verstandig begrotingsbeleid.

De nationalisatie van SNS Reaal vindt Fitch op zich geen reden om de kredietbeoordeling van Nederland bij te stellen.

Gerelateerde artikelen