Beurs13 nov '13 11:49

'Consument gaat bier inslaan in buitenland'

Auteur: Marjan van den Berg

Ook de verlaagde accijnsverhoging voor alcohol zal consumenten de grens over jagen. Dat voorspelt Cees-Jan Adema, directeur van de Nederlandse Brouwers, op BNR. Hij spreekt ook zijn twijfel uit over de handhaving van de leeftijdsgrens van 18 jaar, die per 1 januari ingaat.

De voorgenomen accijnsverhoging voor alcohol werd onlangs teruggeschroefd van 14 naar 5,75 procent. Mooi dat het percentage is aangepast, zegt Cees-Jan Adema, directeur van de Nederlandse Brouwers, maar toch zal de biermarkt er volgens hem onder gaan lijden.

“Natuurlijk is 5,75 procent beter dan 14 procent. Waar het ons om gaat, is dat we een enorm groot verschil hebben met de landen om ons heen, en dat we met de 5,75 procent verhoging de verschillen nog steeds zien toenemen”, zegt Adema.

Over de grens
Volgens hem scheelt het voor een krat bier al snel 3 euro met het buitenland, voor een fust zelfs 20 euro. Hij wijst erop dat de accijnsverhoging nog eens bovenop de btw-verhoging komt, die de verschillen met het buitenland ook al deed toenemen.

Het gevolg, zegt Adema, is dat mensen hun drank over de grens gaan halen, samen met nog andere goederen waarover accijns wordt geheven zoals tabak en brandstof. “Dat kost uiteindelijk ook werkgelegenheid. En de uiteindelijke kosten voor de samenleving zijn hoger dan de opbrengsten.”

Leeftijdsgrens
De directeur sprak eveneens zijn zorgen uit over de aanstaande leeftijdsverhoging voor alcoholgebruik naar 18 jaar. Naar zijn idee is er te weinig aandacht voor de handhaving door gemeenten. “Vanaf 1 januari is het strafbaar voor jongeren om alcohol op straat bij zich te hebben. Dat zul je moeten gaan handhaven en dat is best een probleem.”

Adema pleit ervoor dat gemeenten hiervoor voldoende capaciteit vrijmaken. “De gemeenten hebben er jaren geleden geld voor gekregen. Dat is besteed aan een heleboel dingen, dus niet iedere gemeente stelt er een even hoge prioriteit aan. Mijn zorg is, als we dit niet goed voor elkaar krijgen – en natuurlijk heb je een overgangsperiode nodig – dat we over twee jaar weer over elkaar heen buitelen en dat we zeggen: weer nieuwe regelgeving, weer opstapelen.”

Hij pleit er ook voor dat ouders een nadrukkelijker rol spelen en meer grenzen stellen aan hun kinderen als het gaat om alcohol. “Dat verdwijnt wel eens naar de achtergrond in het hele debat.”

Nieuwe voorzitter
Adema maakte in de uitzending bekend dat zijn brancheorganisatie, ruim een jaar na het vertrek van Hans Wiegel, een nieuwe voorzitter heeft gevonden: Tjapko Poppens, de burgemeester van Wijk bij Duurstede.

Poppens (43), een partijgenoot van Wiegel, werkte voor zijn aantreden als burgemeester in 2012 onder meer als directiesecretaris bij KLM en bij de gemeente Enschede. Zijn affiniteit met de bier- en voedingsmiddelensector komt naar eigen zeggen voort uit zijn studie economie van landbouw & milieu aan de Universiteit van Wageningen.

Net als voor Wiegel die meer dan 28 jaar aan het hoofd van Nederlandse Brouwers stond, is het voorzitterschap van de branchevereniging voor Poppens een nevenfunctie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen