Beurs25 nov '14 09:44

Na Rusland boycotten Fransen nu ook Nederlandse groenten

Auteur: BNR Webredactie

Nog een boycot voor Nederlandse groenten. De grote Franse supermarktketen Carrefour gaat alleen nog groenten van eigen bodem verkopen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Voor Gert Mulder, directeur van het groente- en fruithuis, is dit geen verrassing. “Ten eerste is het weer een hoofdstuk bij de Ruslandboycot, zoals we die met de sector meemaken. Het is iets waar we bij de Fransen al langer aan gewend zijn. Zodra het daar iets minder  gaat, roepen de boeren daar op om vooral van eigen productie te kopen. Dit is nu een supermarkt die daar gehoor aan geeft.”

Leveren wij veel aan Carrefour of valt het mee? “ Zeker op de schaal die we met Rusland meemaken, valt het wel mee. Frankrijk is geen belangrijk exportland.  Het doet uiteraard mee in de EU, er gaat wel een redelijke hoeveelheid export naar toe."
 

Verdeeldheid
Of andere landen moeten antwoorden door hetzelfde te doen of juist niet? Mulder: "Ik denk het zeker niet. Als gewone burger ken ik Poetin natuurlijk niet. Maar hij beoogt verdeeldheid binnen de EU te zaaien. Dit soort keuzes die door individuele bedrijven worden gemaakt dragen daar eigenlijk alleen maar aan bij. Je kunt er helemaal niets aan doen. Het is een individuele onderneming, die bepaalt z’n eigen inkoopbeleid."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen