Beurs22 jan '15 07:53

Nederlands fruit rijp voor nieuwe markten

Auteur: Thijs Baas

Nederlandse telers gaan door de Russisch boycot op zoek naar nieuwe markten. En dat werpt zijn vruchten af. Bijvoorbeeld in Brazilië, waar sinds gisteren de Nederlandse peer kan rekenen op een warm welkom.

Foto: ANP
Foto: ANP

Nu Rusland de grenzen gesloten houdt voor Nederlands fruit, wordt er met andere landen hard onderhandeld over toegang tot de markt. Het ministerie van Economische Zaken spreekt zelfs van een speerpunt. Daarom is het goed dat het ministerie er naar aanleiding van de boycot een speerpunt van heeft gemaakt en er extra capaciteit op hebben gezet, zegt Syb Koning, directeur van de Nederlandse Fruittelers Organisatie NFO.

 

Het openbreken van nieuwe markten is cruciaal, bevestigt Koning. "Je hebt afspraken nodig tussen het exporterende land en het ontvangende land, dus de overheid is heel belangrijk om toegang te krijgen. Niet alleen vanwege de boycot; je moet op zoveel mogelijk markten terecht kunnen, dan ben je minder afhankelijk, maar het is nu wel extra essentieel."

India, Vietnam, de VS, Mexico en Colombia: het wensenlijstje van de Nederlandse fruittelers houdt bepaald niet op bij Brazilië. "De Russische markt was een grote markt en als je toegang krijgt tot een nieuw land, dan moet die markt eerst nog opgebouwd worden. Dan kun je nog niet spreken van een vergelijkbaar volume. Toegang is één fase, daarna moet er daadwerkelijk worden verkocht."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen