Beurs28 aug '14 10:57

Laatste sigaretten rollen van de band in Bergen op Zoom

Auteur: Marjan van den Berg

Bij de fabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom is de laatste werkdag aangebroken. Voor de ongeveer 1200 werknemers begint de zoektocht naar een nieuwe baan.

Na half vier vanmiddag wordt er in de fabriek in Bergen op Zoom geen sigaret meer geproduceerd.

Toch kunnen de medewerkers nog steeds in de fabriek terecht, maar dan voor hulp bij het zoeken naar een nieuwe baan. “We gaan mensen voorbereiden op een nieuwe toekomst. Na de grote klap moeten mensen even wennen en emoties verwerken, en zich vervolgens gaan voorbereiden op die nieuwe toekomst”, zegt Hans Hommel, projectleider bij het zogenoemde Mobiliteitscentrum van Philip Morris, dat de werknemers naar een nieuwe baan moet begeleiden.

Dat zal niet altijd even makkelijk gaan. “Sommige mensen hebben 25 jaar geleden voor het laatst een sollicitatiebrief geschreven. Dan moet je wat leren. Je moet ook weten wat je wilt. Na 25 jaar dezelfde baan is een mooi moment om eens na te denken over de vraag: ga ik niet wat anders doen?”, zegt Hommel.

Dit verschilt natuurlijk sterk per persoon. “Voor de een is het wat lastiger dan voor de ander. Er zijn mensen die zeggen: ik heb alleen een opleiding nodig en wat banen en dan vind ik het verder wel. En er zijn mensen die wat intensievere begeleiding nodig hebben.”

Het Mobiliteitscentrum bevindt zich in het gebouw van Philip Morris. Er hangen vacatures en voorbeeldbrieven aan de muren. Het gaat niet alleen om praktische, maar ook om morele steun, zegt Hommel: “Het moet zeker ondersteuning geven, daarom hebben we een mooie sociale ruimte met koffiemachines. We hebben speciaal een tv geïnstalleerd, zodat mensen zich een beetje goed voelen. Het is ook goed om contacten te hebben met je oud-collega’s.”

Rustig aan
Niet iedere werknemer gaat meteen vol goede moed aan de slag om nieuw werk te vinden. “Eerst even rustig aan”, zegt een 58-jarige man die, na 34 jaar bij de fabriek te hebben gewerkt, zijn laatste nachtdienst erop heeft zitten. “Je moet het een plekje weten te geven, hè?” Daarom stapt hij de komende dagen op zijn motor. “Als het goed weer is, dan is deze jongen even weg.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen