Beurs22 sep '14 10:10Aangepast op 22 sep '14 11:28

Bestaande koopwoningen opnieuw duurder

Auteur: BNR Webredactie

Bestaande koopwoningen waren in augustus 1,7 procent duurder dan een jaar eerder. Dat maakte het CBS maandag bekend op basis van onderzoek dat samen met het Kadaster werd uitgevoerd. Volgens het CBS zijn de prijzen nu al 5 maanden op rij hoger dan een jaar eerder.

De gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning is momenteel ongeveer even hoog als in mei 2003. Wel is het prijspeil 19 procent lager dan in augustus 2008, toen de huizenprijzen piekten. Vergeleken met het dal in juni 2013 zijn de prijzen met 3,1 procent gestegen.

Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen (CBS) is vorig jaar de bodem bereikt. De weg omhoog lijkt inmiddels weer gevonden, zij het aarzelend. “Het gaat natuurlijk nog niet hard. We liggen nog maar 3 procent boven het niveau van een jaar geleden, toen we het dieptepunt hadden bereikt, maar op zich is het heel positief dat er steeds meer huizen verkocht worden, want dat brengt toch wat meer beweging in de woningmarkt.”

Toch liggen de prijzen nog altijd een stuk lager dan vóór de crisis, zegt Van Mulligen. “Het is natuurlijk ook zo dat vóór de crisis de huizenprijzen jarenlang bijzonder hard stegen, veel harder dan de inflatie en de lonen. Er zijn veel mensen die zeggen: hoe houdbaar was dat toen? Nu is de prijsstijging een stuk gematigder. Ik denk dat dat ook wel past in het economisch herstel nu.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen