Beurs6 aug '13 12:43Aangepast op 18 okt '16 17:13

Fokker krijgt nieuwe order voor Airbus A350

Auteur: BNR Webredactie

Fokker Aerostructures gaat vleugelonderdelen ontwerpen en produceren voor de Airbus A350-1000. Dat maakte de Nederlandse fabrikant van vliegtuigonderdelen dinsdag bekend.

De opdracht levert werk op voor 50 gespecialiseerde technici.

De zogeheten outboard flaps die Fokker gaat leveren vergroten het vleugeloppervlak en de kromming van de vleugel tijdens het stijgen en landen. Het bedrijf levert ook al de flaps voor de de kleinere A350-800 en -900. Voor de grootste telg uit de A350-familie is een nieuw ontwerp nodig, onder meer vanwege de grotere romp van het toestel.

Nu die opdracht ook aan Fokker is gegund, levert dat bedrijf de outboard flaps voor alle varianten van de Airbus A350, een toestel voor de lange afstand dat nog in de ontwikkelingsfase zit. Fokker noemde dat "een belangrijke mijlpaal''. De eerste leveringen zijn naar verwachting in 2015.

Jan de Jong, directeur commerciële businesslines, legt uit dat de deal voortkomt uit aan lange samenwerking tussen Fokker Aerostructures en Airbus aan innovatieve oplossingen. "We werken in het topsectorenbeleid ook aan zaken als nieuwe composietmaterialen. Deze materialen zijn een belangrijk entreeticket voor ons om ook op nieuwe vliegtuigen onszelf te positioneren.”

Volgens operationeel directeur Hans Büthker van moederbedrijf Fokker Technologies levert het contract "hoogwaardige werkgelegenheid'' op voor Nederland. Hij sprak van "een uitstekende prestatie van de Nederlandse lucht- en ruimtevaartindustrie''. Financiële details werden niet vermeld maar volgens De Jong gaat al gau om tientallen miljoenen per jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen