Beurs30 dec '13 12:29

7 miljoen euro boete voor KPMG

Auteur: Eva Oude Elferink

Accountantskantoor KPMG moet 7 miljoen euro betalen aan het Openbaar Ministerie voor het verhullen van smeergeld aan agenten van bouwbedrijf Ballast Nedam in het Midden-Oosten. KMPG-bestuurslid Jan van Everdingen stapt per 1 januari op naar aanleiding van de affaire.

De schikking is het sluitstuk van een strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie (OM) dat in 2012 begon. Aanleiding is een klant van het accountantskantoor, het Nederlandse bouwbedrijf Ballast Nedam.

Om opdrachten binnen te halen heeft het in Amsterdam gevestigde bouwbedrijf steekpenningen betaald aan Saoedi-Arabië. De eindverantwoordelijke partners van KPMG die verantwoordelijk waren voor de controle bij Ballast Nedam, waren op de hoogte van deze betalingen en hebben meegewerkt aan het verhullen ervan in de administratie.

Doofpot
Opvallend is dat de zaak nu pas aan het licht komt, daar de strafbare feiten zich tussen 2000 en 2003 afspeelden. Bij KMPG was deze zaak al veel eerder op de radar, zegt Marcel Pheijffer, hoogleraar accountancy Nyenrode Business University. "Althans de berichtgeving laat zien dat het ergens tussen 2003 en 2004 intern aan de orde is gekomen."

De opvolgend partner die de opdracht van Ballast Nedam rond die tijd op zich heeft genomen, heeft ook orde op zaken gesteld, zegt Pheijffer. "Maar daarna is het tot 2012 in de doofpot gestopt. Pas toen het OM aankondigde strafrechtelijk onderzoek te gaan doen bij KPMG, is er een melding gedaan bij de Autoriteit Financiële Markten dat er sprake was van een incident."

Oud en nieuw
Toch is het volgens de hoogleraar van belang een onderscheid te maken tussen het 'nieuwe KPMG en het oude KPMG'. "Het nieuwe bestuur was wel bereid schoon schip te maken. Dat wordt ook uitgestraald, zowel intern als extern, 'dit kunnen wij niet tolereren'." Maar in de ogen van het publiek zal dat onderscheid niet zo snel worden gemaakt, vreest Pheijffer. "Daar ziet men alleen de vier letters van deze organisatie."

Dat het accountantskantoor een boete van 7 miljoen euro opgelegd heeft gekregen, valt nog best mee, aldus de hoogleraar. "De primair schuldige is Ballast Nedam. Die hebben smeergelden betaald, opdrachten binnengehaald, geld verdiend. KPMG is daar een afgeleide van, maar ze hadden wel een belangrijke functie. Als een accountant dit soort dingen door laat gaan, terwijl hij daar juist zit om dit aan de kaak te stellen, dan faalt die volledig."

Claim
Mogelijk moet het bedrijf nog meer gaan betalen. Inmiddels ligt er ook een claim van de Vereniging van Effectenbezitters. Pheiffer: "In navolging van de schikking die met het OM is getroffen, eist de vereniging dat zij als aandeelhouders de fees terugkrijgen die aan KPMG zijn betaald tussen 2000 en 2012." Hoe hoog die claim zal uitvallen, is nog niet bekend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen