Beurs30 aug '12 12:21Aangepast op 30 aug '12 16:08

Tientallen miljoenen naar DSB-curatoren

Auteur: Marjan van den Berg

DSB heeft velen in de schulden achtergelaten, maar daar horen de curatoren zeker niet bij. Toch vindt Pieter Lakeman, die het faillissement uitlokte, de beloning van de curatoren relatief nog meevallen.

De curatoren van DSB hebben tot nu toe bijna 30 miljoen euro verdiend aan de faillissementen van DSB Bank en DSB Beheer, meldt RTL Z op basis van faillissementsverslagen. Curator Rutger Jan Schimmelpenninck en zijn collega's besteedden tussen oktober 2009 en juli 2012 ruim 56.000 uur aan de afwikkeling van het faillissement en stuurden voor ruim 29 miljoen euro aan rekeningen.

Dat betekent gemiddeld 519 euro per uur. Pieter Lakeman, voorzitter van Stichting Hypotheekleed, vertegenwoordiger van slachtoffers van DSB, noemt dit donderdag op BNR "aan de hoge kant". Hij schat het loon van de curatoren op 1000 euro per uur. Hij vermoedt dat de andere medewerkers dan boven de 400 euro per uur uitkomen. "Forse bedragen", volgens Lakeman.

Klanten
De vraag is hoe redelijk dit is ten opzichte van de gedupeerden. "Een redelijke, normale reactie", zegt Lakeman. Toch vindt hij nader onderzoek niet nodig, omdat de rechter-commissaris dergelijke beloningen goedkeurt.

Waar Lakeman wel meer aandacht voor zou willen, is de naar zijn idee te lage vergoeding aan de gedupeerden. "Een aantal klanten van DSB heeft 70 tot 80 procent schadevergoeding gekregen. Dat is niet onredelijk. Maar er zijn ook heel veel klanten die maar 10 of 20 procent schade vergoed krijgen van curatoren. Dat is veel te weinig."

"Er zitten nog steeds honderden miljoenen, eigenlijk in principe nog steeds een paar miljard in de boedel. Dat moet naar de klanten van DSB. Deze 29 miljoen vind ik relatief erg weinig om naar te kijken", aldus Lakeman.

Ook Robert van Galen, voorzitter van Insolad, de Vereniging van Insolventierecht Advocaten, vindt het geld voor de curatoren "een groot bedrag". "Maar het is natuurlijk ook een groot faillissement." Volgens Van Galen komt er veel werk bij een afwikkeling van zo'n faillissement kijken.

Rechter
Bovendien, zegt hij, moet je ook rekening houden met bijkomende kosten, bijvoorbeeld van fiscalisten of procedures die gevoerd moeten worden. Ook Van Galen wijst erop dat de rechter controleert wat curatoren allemaal doen en dat de rechter het salaris vaststelt.

Het is niet mogelijk om tegen deze beslissingen van de rechter bezwaar te maken. "De Hoge Raad heeft een aantal jaren geleden beslist dat je eigenlijk niet kunt opkomen tegen salarisbeschikkingen, omdat dat een administratieve kwestie is. Je zou er wel aarzelingen over kunnen hebben of dat niet eigenlijk toch zou moeten kunnen", aldus Van Galen.

De curatoren verwachten ook de komende jaren nog in de weer te zijn met de afwikkeling van het faillissement.

Gerelateerde artikelen