Beurs9 dec '13 15:15

Handel overstijgt politieke bonje Midden-Oosten

Auteur: Marjan van den Berg

Er is in ieder geval één deal gesloten tijdens de Nederlandse handelsmissie in Israël. Een Nederlandse handelaar in deuren ging in zee met een Palestijns bedrijf, maar indirect ook met Israël.

Tijdens de politiek beladen missie van premier Mark Rutte en minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) werden niet alleen Israëlische, maar ook Palestijnse bedrijven bezocht.

De Nederlandse ondernemer Arjan Ros wist met zijn bedrijf Merford, dat handelt in veiligheidsdeuren, een deal te sluiten met een Palestijns bedrijf dat op zijn beurt weer zaken doet met een Israëlisch bedrijf. “De Palestijnen hebben, relatief gezien, toegang tot goedkope arbeid en maken reeds gebruik van de structuur die er al ligt.”

Meerdere markten
De eindassemblage van de deuren vindt plaats in Israël. Op de producten komt uiteindelijk ook een ‘Made in Israël’-sticker. “Wij kunnen op die manier meerdere markten bedienen”, zegt Ros.

Het Israëlische en Palestijnse bedrijf lijken zich te onttrekken aan de politieke fricties in het Midden-Oosten. Ros: “Die hebben reeds bestaande business-relaties over tientallen jaren. Dat zijn vrienden geworden. Dat is de reden dat zij niet gevoelig zijn voor welk incident dan ook omdat economische belangen aan de andere kant ervoor zorgen dat zij gewoon hun spullen kunnen blijven leveren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen