Beurs27 jan '15 13:51

Accijnsverhoging is bottleneck voor slijterijen

Auteur: BNR Webredactie

Slijterijen denken er over om in navolging van de pomphouders in de grensstreek de staat voor de rechter te slepen. Reden vormt de schade die zij lijden door de accijnsverhogingen.

Foto: ANP
Foto: ANP

"We wachten de uitspraak van Bovag af. Die is volgende week. We gaan die uitspraak bestuderen op aanknopingspunten. We krijgen politiek geen voet aan de grond, dus we zien ons genoodzaakt de rechter hier naar te laten kijken", zegt Ron Andes van de Slijtersunie op BNR.

Volgens hem gaat de vergelijking tussen pomphouders en slijterijen goed op. "Een slijter heeft drie producten waar -ie accijnzen voor betaalt: bier, wijn en gedestilleerd. Maar gedestilleerd is het enige unieke product van een slijterij. En juist gedestilleerd is onrechtmatig hoog belast."

Gedestilleerd
Hij gaat verder: "We geven al jarenlang aan dat we steeds minder gaan verkopen na een accijnsverhoging. Dat hebben we ook aangetoond. Het is ons te doen om gedestilleerd. Door de staatssecretaris wordt steeds gezegd: de opbrengsten van de accijnzen vallen wel mee: 'we hebben toch weer meer geld binnengehaald.' Maar het gaat mij er niet om dat er in totaal meer geld is binnengehaald."
 Bijna 500 slijterijen op de fles

Eerder werd voorspeld dat in 2014 zo'n 480 slijterijen in de grensstreek failliet zouden gaan vanwege de accijnsverhoging. "Helaas moet ik zeggen dat dat ook klopt", zegt Andes daarover. "Alleen al in onze achterban - wij zijn de zelfstandige slijters, de gedreven, gepassioneerde slijters zal ik maar zeggen - zijn heel grote klappen gevallen. We hebben het gezien in ons ledenbestand: heel veel mensen hebben gezegd 'we kunnen niet meer verder, we stoppen ermee'. In Limburg en het oosten van het land is het bijvoorbeeld een drama. Daar zijn heel veel slijters verloren."

Wat hij doet als de Bovag de zaak tegen staat verliest? "Dan kijken we of er toch aanknopingspunten zijn die we kunnen overleggen aan de rechter. Wij vinden gewoon dat er iets moet gebeuren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen