Beurs5 jan '15 16:56Aangepast op 5 jan '15 17:13

Nederlandse multinationals smullen van zwakke euro

Auteur: Marjan van den Berg

Nederlandse multinationals gaan tientallen tot honderden miljoenen euro’s meer omzetten dankzij de zwakke euro. Dat verwacht Fenedex, de vereniging van Nederlandse exporteurs.

Foto: ANP
Foto: ANP

De koers van de euro zakte vandaag naar de laagste stand in 9 jaar tijd. Grote bedrijven profiteren hiervan, zegt Bart Jan Koopman, directeur van Fenedex, op BNR.

Het zijn juist de bedrijven die vorig jaar lieten weten veel last te hebben van de - toen nog - sterke euro. “Denkt u dan maar aan de Unilevers, DSM’s en Akzo Nobels van deze wereld, Friesland Campina”, somt Koopman op. “Allemaal bedrijven die een global reach hebben en veel in dollarlanden handelen en dan nu zien dat hun producten goedkoper worden.”

Mkb
Voor de wat kleinere bedrijven is het beeld meer divers. “Als je exporteert – wat veel mkb-bedrijven nog steeds doen – richting de eurozone, dan schiet dat natuurlijk niet op. En als je probeert te exporteren naar een land als Rusland, nog los van alle problemen met sancties, dan heb je met de roebel daar een munt die nog harder daalt dan de euro.” Daarnaast, zegt Koopman, profiteren de mkb-bedrijven die zakendoen met dollarlanden natuurlijk ook mee.

En dat zal voorlopig zo blijven, zegt hij.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen