Beurs22 mei '14 10:33

Pensioenfondsen steken miljarden in economie

Auteur: BNR Webredactie

Dertien pensioenfondsen en verzekeraars nemen de handschoen op en gaan bekijken hoe zij meer kunnen investeren in de Nederlandse economie. Oud-bankier Jan van Rutte maakte donderdag bekend dat het gaat om ABP, APG, PFZW, PGGM, PME, PMT, MN, Achmea, Aegon, ASR, DeltaLloyd, Nationale Nederlanden en SNS Reaal.

Image

Gezamenlijk gaan zij de Nederlandse Investeringsinstelling (NII) oprichten die investeringsprojecten voor onderwijs, zorg, woningbouw, infrastructuur, duurzame energie en MKB geschikter maakt als belegging. De instelling gaat zelf geen leningen verstrekken.

Pensioenfondsen en verzekeraars hebben een vermogen van 1.400 miljard euro en zij willen een groter deel daarvan dan nu beleggen in eigen land.

Het kabinet kondigde de komst van de nationale investeringsinstelling afgelopen jaar aan. Volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) kan die een belangrijke bijdrage leveren aan de financiering van Nederlandse projecten. De NII kan 'vraag en vermogen bij elkaar brengen en met de noodzakelijke investeringen de Nederlandse economie een duw in de goede richting geven. Dat levert welvaart en werkgelegenheid op', aldus Kamp.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen