Beurs22 mei '14 14:16

Miljardenimpuls voor Nederlandse economie

Auteur: Pieter van den Akker

Dertien pensioenfondsen en verzekeraars gaan miljarden steken in de Nederlandse economie. Midden- en kleinbedrijven, energieprojecten maar ook de gezondheidszorg en woningbouw, moeten gaan profiteren. Samen richten de pensioenfondsen en verzekeraars de Nederlandse Investeringsinstelling (NII) op.

Verslaggever Martijn de Rijk vertelt vanaf het ministerie van Economische Zaken waar die instelling wordt gepresenteerd: "Ze doen echt allemaal mee. Van ABP tot tot AGP, PGGM en ook verzekeraars als Nationale Nederlanden en SNS Reaal. Zo kan ik er nog een aantal opnoemen. Het zijn er dertien, ze zitten er allemaal bij."

Kwartiermaker Jan van Rutte, die de NII heeft opgezet, is blij dat alle neuzen dezelfde kant op staan, zegt hij tegen onze verslaggever. "Ik ben zeer blij dat alle pensioenfondsen meedoen. Niet alleen nu in een toezegging om daadwerkelijk de NII te gaan oprichten, maar ook bij de totstandkoming van de plannen hebben ze een enorm goede rol gespeeld."

Beleggingsobjecten
Het zijn enorm grote fondsen met heel grote bedragen en daar tegenover staat een enorme hoeveelheid kleine projectjes. Hoe breng je dat alles nou bij elkaar? Van Rutte: "Dat is inderdaad de kunst, want pensioenfondsen zoeken grote beleggingen. Ze hebben veel vermogen te beleggen. Aan de andere kant zie je heel veel behoefte aan financieren in kleinere projecten. Dat proberen we te doen door die behoefte aan projecten te bundelen. Om ze samen te brengen tot een groot bedrag, gestandaardiseerd. Daarmee worden de kosten ook lager. Op het moment dat je kan bundelen verworden ze tot interessante beleggingsobjecten voor de pensioenfondsen."

Risico
Dat komt neer op een soort pakketje met daarin een X-aantal MKB'ers, beaamt Van Rutte. "Je maakt een soort fonds waarbij je meerdere MKB'ers kunt gaan financieren. Wat een pensioenfonds of verzekeraar zoekt, is een goede verhouding tussen rendement en risico. Dat betekent dat je de risico's zo goed mogelijk in kaart moet brengen. Maar laten we duidelijk zijn: als er geen risico in zit, zit er meestal ook weinig rendement aan. Een pensioenfonds zal dus zélf die afweging moeten maken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen