Beurs20 jul '15 13:14Aangepast op 20 jul '15 13:34

Invoertarieven voor smartphones en tablets worden afgeschaft

Auteur: Sangar Paykhar

Na langdurige onderhandelingen is er eindelijk een overeenkomst bereikt bij de Wereld Handelsorganisatie (WHO) om de Information Technology Agreement uit de breiden. Onderhandelaars van 54 landen hebben besloten om de invoertarieven voor 200 producten af te schaffen.

Beeld: Flickr
Beeld: Flickr

Het verdrag afkomstig uit 1996 was gericht op het afschaffen van invoertarieven voor elektronica. Steven Brakman, hoogleraar internationale economie aan de Rijksuniversiteit Groningen, zegt dat de nieuwe overeenkomst een succes is voor de WHO omdat het betrekking heeft op een hele grote groep goederen. "Ongeveer een vijfde van de totale waarde van de wereldhandel."

De nieuwe overeenkomst betekent dat elektrische apparaten goedkoper worden, maar Brakman schat dat het voordeel voor Europa beperkt zal blijven, omdat we intern al zonder invoertarieven handelen. "De producten die uit de rest van de wereld komen zullen wel in prijs dalen." Dat betekent dat de smartphones en tablets die uit VS en Azië komen goedkoper worden.

Vijf Triljoen
"De goederen waarvoor het verdrag aanvankelijk was getekend zijn inmiddels verouderd en nieuwe producten zoals smartphones, tablets, spelletjes en de hardware die daarbij horen werden niet meegerekend." Volgens Brakman was de waarde van de producten in de verouderde overeenkomst ongeveer vier biljoen dollar. "Met de nieuwe groep goederen komt daar één triljoen bij." 

Onderhandelingen
De doorbraak van afgelopen weekend komt na gesprekken die in 2002 al waren begonnen. Brakman omschrijft dit als een traditie die kenmerkend is voor de WHO. "Alles duurt heel erg lang omdat landen het wél goed vinden als hun buren de invoertarieven afschaffen, maar dat zelf niet graag doen, waardoor overeenkomsten moeilijk worden bereikt." In dit geval waren dat vooral de Aziatische landen zoals China die de invoertarieven voor LCD-schermen niet wilden afschaffen omdat zij zelf ook bedrijven hebben die het produceren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen