Beurs15 okt '13 18:26

Staken bij Grolsch, het klinkt al lekker

Auteur: Harmen Simon Teunis

Stakende werknemers bij Grolsch hebben vandaag gedeeltelijk de productie stilgelegd. Ze hebben het werk neergelegd omdat de CAO-besprekingen zijn stuk gelopen. Maar Grolsch verwacht dat de onderhandelingen snel weer worden hervat.

Dat zegt Grolsch-CEO Tom Verhaegen op BNR. Het is niet duidelijk wie nou de onderhandelingstafel eerder heeft verlaten. Waar FNV meldde dat Grolsch niet meer verder wilde onderhandelen, bestrijdt Verhaegen die uitspraak. "Het zijn de FNV Bondgenoten die hebben vastgesteld dat het gat volgens hen te groot was en dat de onderhandeling niet kon verder gaan."

Maar de topman wil wel graag weer met de onderhandelaars om de tafel. "De basis voor een goede samenwerking is altijd een gesprek. Wij hebben opnieuw onze hand uitgestoken. En ik ga er van uit dat op heel korte termijn, het liefst vandaag of morgen, wij opnieuw om de tafel zitten."

De stakingen van dinsdag waren volgens FNV Bondgenoten nodig omdat eerdere 'vriendelijke acties' geen nut hadden. De gevolgen voor de bierbrouwer zijn niet desastreus. "We hebben een deel van de productie de hele dag gaande kunnen houden, zowel bij het brouwen als het afvullen. En dat is voorlopig nog steeds het geval."

Geen gevolgen voor klanten
Dinsdag zijn er nog leveringen geweest naar klanten, maar de werknemers blijven ook in de nacht van dinsdag op woensdag en woensdag overdag staken, liet FNV aan BNR weten. Toch zijn er voorlopig geen gevolgen op het gebied van leveringen aan klanten, verzekert Verhaegen. "We zijn gelukkig nog steeds in staat om onze klanten aan te leveren." Een kwestie van goed organiseren, zegt de Grolsch-CEO.

De werknemers willen een hoger salaris. Het aanbod is wat de bierbrouwer betreft reëel. "Om een beetje de context te schetsen: het gaat natuurlijk niet zo goed met de Nederlandse economie en ook niet met de biermarkt." Verhaegen noemt de horeca die het lastig heeft en de druk op marges in de supermarkten als voorbeeld.

Voorstel
En in de andere landen waar Grolsch produceert, is het brouwen goedkoper. "Dus ook die volumes staan onder risico." Binnen die context, zegt de topman, heeft het bedrijf toch een loonsverhoging kunnen voorstellen. "Dat is gedeeltelijk vast, met 0,75 procent en gedeeltelijk variabel met 1,25 procent. Waartegenover het teruggeven van drie atv-dagen stond. De twee procent verhoging werd voor de helft gefund door atv-dagen. Onze medewerkers hebben 50 vrije dagen, dus het inleveren van 3 dagen, valt binnen die context eerlijk gezegd nog mee."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen