Beurs22 nov '15 17:13Aangepast op 22 nov '15 18:05

Beursweek draait om groei en vertrouwen

Auteur: BNR Webredactie

Macro-economische cijfers zullen de komende week in hoofdlijnen de richting bepalen op de aandelenbeurzen.

ANP
ANP

Op vrijwel elke dag staat een rapport over de groei in een vooraanstaande economie of een rapport over het consumenten- of producentenvertrouwen op de rol.

De Amsterdamse AEX-index eindigde afgelopen vrijdag 0,1 procent in de min op 468,69 punten. De graadmeter van Beursplein 5 ging daarmee ruim 3,3 procent omhoog op weekbasis. De MidKap leverde 0,5 procent in ten opzichte van donderdag en kwam daarmee op 698,38 punten.

Beleggers op de Europese beurzen moeten het maandag stellen zonder inspiratie vanuit Tokio, waar de toonaangevende Nikkei gesloten blijft in verband met een feestdag. Op macrogebied draait het op de eerste dag van de week vooral om cijfers over de bedrijvigheid in de Europese en Amerikaanse industrieën. Ook komt een rapport naar buiten over de verkoop van bestaande woningen in de VS.

Ondernemers
Dinsdagochtend gaat de aandacht uit naar de stand van het economische vertrouwen van Duitse ondernemers in november. Vorige maand daalde de graadmeter voor het eerst in vier maanden. Ook wordt het definitieve groeipercentage van de Duitse economie in het derde kwartaal uit de doeken gedaan.

In de VS brengt het ministerie van Handel zijn tweede raming van de groei in het derde kwartaal naar buiten. Economen rekenen in doorsnee op een bijstelling van de aanvankelijk gemelde 1,5 procent naar 1,9 procent. Onderzoeksbureau Conference Board presenteert de resultaten van zijn peiling van het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

Cijfers
Op woensdag komen de belangrijkste cijfers opnieuw uit de VS, met rapporten over de consumentenbestedingen, bestellingen van duurzame goederen en de verkoop van nieuwbouwwoningen. Daarnaast staan de wekelijke uitkeringsaanvragen op de rol evenals een indicatie van het consumentenvertrouwen.

Donderdag is gezien de vrijwel lege agenda een 'rustdag', te meer omdat Wall Street gesloten blijft in verband met Thanksgiving Day. Op vrijdag komen economie- en energie-experts van OPEC bijeen. Hun bevindingen gelden als een indicatie van de besluiten die tijdens de vergadering op 4 december zullen worden genomen. De Europese Commissie presenteert die dag cijfers over het consumenten- en producentenvertrouwen.

Gerelateerde artikelen