Beurs6 jan '15 11:59

Amerikaanse toeristen komen diamanten shoppen in Amsterdam

Auteur: BNR Webredactie

De lage euro ten opzichte van de dollar is goed voor toeristen uit Amerika en Azië. Ze krijgen namelijk veel euro's voor hun dollar en dus loont het om hier inkopen te doen. Vooral diamanten zijn in trek.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het is goed voor de markt in Nederland, zegt Benno Leeser van Gassan Diamonds. “Zeker voor de niet-Europese landen zijn we weer een stuk aantrekkelijker. We hebben geen goed 2014 achter de rug. Dat werd met name veroorzaakt door de eerste helft van het jaar. Onze top-3 bestaat uit China – dat is goed -, Rusland – dat was slecht en blijft slecht door de politieke omstandigheden en Indonesië – dat was slecht doordat de roepia zo enorm gedaald is maar we hadden een prima decembermaand door de Indonesiërs die naar onze fabriek zijn gekomen."“Dat betekent dat we op een gegeven moment absoluut weer de prijzen moeten gaan verhogen.”

Verhandeld in dollars
De Amerikanen kunnen de Russen helaas nog niet compenseren, vervolgt hij. "Maar we zien wel een enorme toename. In onze winkels op Schiphol hebben we in december bijvoorbeeld 62 procent meer aan Amerikanen verkocht. We hopen dat het doorzet. De Aziatische landen zijn voor ons heel belangrijk. China is verreweg onze beste klant, het is op dit moment verantwoordelijk voor 30 procent van onze omzet op Schiphol en 35 procent van de fabriek. Dat is heel belangrijk en zij kopen makkelijker op het moment dat ze meerwaarde voor hun dollar krijgen. Zij verrekenen naar dollars."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen