Beurs22 apr '13 13:26Aangepast op 22 apr '13 15:17

EU vermoedt kartel bij chipmakers

Auteur: Mijke Hurkx

Fabrikanten van chips hebben zich vermoedelijk schuldig gemaakt aan kartelvorming. Dat maakte de Europese Commissie maandag bekend. De EC heeft een aantal fabrikanten aangeschreven, waaronder Philips.

Philips kreeg eind vorig jaar nog een boete van ruim 0,5 miljard euro vanwege verboden prijsafspraken over beeldbuizen en kreeg ook nu een brief uit Brussel met "punten van bezwaar", liet een woordvoerder van het bedrijf weten. "We hebben het document net gekregen. We gaan het bestuderen en een reactie voorbereiden.''

Chips
Het gaat nu om een mogelijk kartel bij makers van chips voor onder meer mobiele telefoons, bank- en identiteitskaarten. Brussel vermoedt dat de bedrijven onderling afspraken hebben gemaakt om de prijzen binnen Europa hoog te houden. Dat zou in strijd zijn met de Europese regels. "De commissie is eerst een onderzoek gestart, is voor documenten bij bedrijven langsgegaan. De bedrijven wisten dat de EC met het onderzoek bezig was", zegt Robbert Mahler, mededingingsexpert van advocatenkantoor Legal Alliance op BNR.

De commissie heeft eerst geprobeerd er met de bedrijven zelf uit te komen, maar deze gesprekken zijn afgebroken, omdat ze geen vooruitgang boekten. "Het kan niet zo zijn dat als schikkinggesprekken stranden, bedrijven vrijuit gaan'', benadrukte Europees commissaris Joaquín Almunia (Mededinging).

Brussel heeft daarom besloten een normale procedure op te starten, liet de commissaris weten. Het aanschrijven van de bedrijven is de eerste stap in het onderzoek naar mogelijke kartelvorming.

Boete
Als er sprake is van deelname aan een kartel kunnen er boetes volgen tot 10 procent van de wereldwijde jaaromzet van de onderneming. "De maximale boete wordt natuurlijk niet meteen opgelegd. Er wordt altijd gekeken naar de omstandigheden. Hoe groot de omzet van het product was, hoe lang de kartelinbreuk heeft geduurd. Of het de eerste keer gebeurt. En daaruit blijkt dan boetevermindering", zegt Mahler.

Aantal fabrikanten
Hoeveel fabrikanten worden verdacht is nog onbekend. "Er wordt gesproken over een aantal partijen in Europa. Welke is niet duidelijk. Waarschijnlijk is dat er Nederlandse bedrijven bij betrokken zijn", zegt Mahler. Onder andere de grote Duitse chipfabrikant Infineon en ook Samsung hebben zelf aangegeven klachten uit Brussel te hebben ontvangen. Sommige fabrikanten die zijn aangeschreven, hebben bezwaren gemaakt.

Philips maakt nu geen chips meer. Het bedrijf stootte deze divisie in 2006 af. De tak ging destijds zelfstandig verder onder de naam NXP Semiconductors. NXP zei maandag contact te hebben gehad met de EC, maar geen bezwarenbrief te krijgen. Het kartel waar nu over gesproken, zou actief zijn geweest in de periode voor de verzelfstandiging van de chiptak.
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen