Beurs19 aug '15 07:31

'Minder valuta-meewind: bedrijven moeten meer op eigen kracht doen'

Auteur: Marjan van den Berg

Het bedrijfscijferseizoen zit er weer bijna op. Met beursanalist Corné van Zeijl maken we de balans op en kijken we vooruit.

Corné van Zeijl
Corné van Zeijl

“Het was eigenlijk een heel net cijferseizoen”, zegt Corné van Zeijl, portfoliomanager Nederlandse aandelen bij ACTIAM vermogensbeheer, over de halfjaarcijfers van beursgenoteerde bedrijven.

“We rekenen altijd het aantal meevallers min het aantal tegenvallers. Dan kom je op plus 60 procent uit. Dat ziet er gewoon mooi uit. Bij neutraal zou dat 50 procent zijn.” Bedrijven die duidelijk de verwachtingen overtroffen, waren te vinden in de olie- en gassector, zoals Shell, en in de bankensector.

Desondanks hebben de aandelenbeurzen flink te lijden onder wereldwijde macro-economische ontwikkelingen, zoals die in Griekenland en China. En er staat ons op dat gebied meer te wachten, zegt Van Zeijl. “We hebben het allemaal over de daling van de Chinese yuan – of renminbi – maar dat valt in het niet bij de dalingen die we bij de overige emerging markets hebben gezien: de Russische roebel 40 procent onderuit, maar ook de Turkse lira, Indonesische rupiah, Braziliaanse real: die zijn allemaal flink onderuit. En daar gaan we in de komende kwartalen zeker nog wel last van hebben.”

 

Daar komt bij dat het met het profijt van de dollarkoers ook binnenkort afgelopen is, zegt Van Zeijl. “Die enorme dollar-meewind die we de afgelopen kwartalen hebben gehad, stopt een beetje. Vorig jaar ging de dollar in het derde kwartaal onderuit, dus jaar-op-jaar hebben we dan geen profijt meer.”

Dat gunstige valuta-effecten wegvallen, betekent volgens de analist dat bedrijven meer op eigen kracht moeten presteren. “Dan moet het dus vooral komen van de lokale Europese exposure. Het gáát beter met de Europese economische groei. Met name bedrijven die daar veel exposure aan hebben, dus die veel omzet in Europa halen, die zullen het nog wel redelijk goed kunnen doen. Daar moet het dan ook vandaan komen, en niet meer van de emerging markets, en ik denk ook niet meer van de Verenigde Staten.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen