Beurs4 sep '12 11:21

Boer zoekt krediet

Auteur: Pieter van den Akker

Voor veel banken gaat investeren in boerenbedrijven in ontwikkelingslanden gepaard met grote risico's. SCOPEinsight bedacht een plan om toch kredieten te verstrekken aan deze organisaties.

De prijzen schieten op en neer, je hebt te maken met ziektes en ongeletterde boeren. Er zijn heel wat barrières voor de kredietverstrekking aan boerenorganisaties, maar duurzaam ondernemer en oprichter van SCOPEinsight, Lucas Simons, weet er wel raad mee.

Hij was dinsdag te gast in BNR Paul van Liempt en antwoordde op de vraag wat zijn concept inhoudt: "Wij geven niet zelf leningen aan boeren - dat moeten banken doen, daar zijn fondsen voor - maar wij hebben gekeken hoe het komt dat banken terughoudend zijn om die boeren een lening te geven. Er zijn allerlei ziektes en risico's aan verbonden. In de hoofden van bankiers is landbouw een sector die je moet mijden. Daar moet je uit blijven."

Cash flow
SCOPEinsight introduceert rating van boerenbedrijven in ontwikkelingslanden, vertelt Simons. Beschouw het bedrijf maar als een soort kredietbeoordelaar die bemiddelt tussen boeren en banken. Simons: "De beste manier om een boer te raten is te kijken hoe goed 'ie eigenlijk is om een oogst te produceren en die weer te verkopen. Van die core business krijgt hij een cash flow en daar kan 'ie leningen van terugbetalen. Dat is iets wat een boer begrijpt en wat een bank begrijpt. En dus kijken we eigenlijk naar hoe goed je bent om een oogst te produceren."

Sociaal
SCOPEinsight is een 'social entreprise', ging Simons verder. "Wij willen uiteindelijk gewoon winstgevend worden, maar de missie staat voorop. Wij willen in Afrika en Zuid-Amerika financiering voor de landbouw mogelijk maken op grote schaal. Het model dat we daarvoor hebben bedacht is dat we een marge maken voor het raten van de boeren zelf. Dat is een kleine marge. En de banken moeten betalen om toegang te krijgen tot deze informatie."

Het overgrote deel van de markt heeft 50.000 tot 250.000 dollar nodig, gelooft Simons. "Dat zijn niet de bedragen waarvoor banken naar het platteland afreizen. Als we ze een lening kunnen geven, levert dat de snelste verhoging van productiviteit en duurzaamheid op. Dan stimuleer je ook gezonde competitie tussen banken. De boer krijgt meer aanbiedingen, de rentes gaan omlaag en het productaanbod zal in de toekomst toenemen.

Innovatie
Hij kijkt met gemengde gevoelens naar de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. "Ja, het meer van hetzelfde is absoluut niet aan de orde. De afgelopen 20 jaar van traditionele manier van ontwikkelingssamenwerking is failliet. Daar moeten we mee stoppen. Maar de kraan dicht draaien is het anderste uiterste. Daar snijden we ons zelf mee in de vingers. We hebben innovatieve modellen nodig."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen