Beurs22 mei '14 18:02Aangepast op 22 mei '14 18:18

AirBnB concurreert kleine hotels weg

Auteur: BNR Webredactie

Hotels in Nederland hebben last van websites als AirBnB en andere particuliere verhuur van woningen of kamers. Dat blijkt uit een onderzoek van KPMG. Het aantal overnachtingen via AirBnB steeg in een jaar tijd met 177 procent.

Van alle hotelliers in Nederland geeft 40 procent aan op de een of andere manier concurrentie te ondervinden van verhuur door particulieren. Met name de hotels in het lagere segment, zeg met 1, 2 en 3 sterren, zijn hiervan de dupe.

"In zijn algemeenheid kun je stellen dat de jonge, wat minder vermogende toerist veel gebruik maakt van websites als couchsurfing, AirBnB. En die aantallen groeien spectaculair", zegt Jos Sweers, partner bij KPMG.

Het einde
Nee, dat betekent nog niet het einde van de kleine hotels. "Maar het gaat wel om stevige concurrentie", stelt Sweers. "AirBnB heeft in Amsterdam alleen al bijna 5000 adressen. Couchsurfing, het concept dat je kosteloos bij een particulier op de bank slaapt, heeft zo'n 21.000 adressen in Nederland. Waarvan meer dan 13.000 in Amsterdam."

Tel daar de vele bed&breakfasts en huizenruilwebsites bij op en het probleem voor de kleine hotelliers is compleet. Sterker nog: het wordt alleen maar groter, stelt Sweers. "Wij verwachten dat deze trend zich de komende jaren nog wel voortzet."

Goed nieuws
Die ontwikkeling is niet alleen maar slecht nieuws. Sweers: "Het brengt ook een toeristenstroom op gang naar steden die er anders misschien niet zou zijn geweest. Maar natuurlijk is het ook zo dat zonder dit fenomeen van particuliere verhuur een deel van die mensen toch naar die stad zou zijn getrokken en dan een hotelletje zou hebben geboekt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen