Werkgever pakt uit met kerst, ondanks strengere regels
Na de kerstborrel gewoon met een goed gevuld kerstpakket naar huis: werkgevers bezuinigen ondanks strengere regels nauwelijks op leuke dingen voor hun werknemers, zo blijkt uit een rondgang van BNR.
BNR sprak met diverse betrokkenen uit de wereld van de bedrijfsuitjes, kerstpakketten en de horeca.
Een dun gevuld kerstpakket en geen kerstborrels meer: daarvoor werd vorig jaar gewaarschuwd toen de nieuwe werkkostenregeling inging, per 1 januari 2015. Per jaar mag nog maar 1,2 procent van de loonsom belastingvrij aan leuke dingen voor werknemers worden besteed.
Loonbelastingspecialist Frank Werger van Deloite: "Stel dat je een bedrijfsfeestje houdt en je hebt een budget van duizend euro. Als dat in die vrije ruimte past, kost dat duizend euro, maar blijk je eroverheen te gaan en kost dat feestje in een keer 1800 euro, is dat een aanzienlijke kostenpost voor zo'n werkgever."
Swingen tussen de bureaus
Maar werkgevers blijken creatief. Veel bedrijven ontwijken de strengere werkkostenregeling door bijvoorbeeld bedrijfsfeesten en uitjes te houden op het bedrijf zelf, of deze te koppelen aan een vergadering.
In de horeca wordt de nieuwe werkkostenregeling dan ook wel gevoeld.
Kerstpakket
Na het swingen tussen de bureaus gaan we onveranderd met een kerstpakket naar huis. Want het kerstpakket is heilig, zegt Dick Brandwijk van Brandwijk Kerstpakketten. "Als je oorlog in de tent wil, dan moet je geen kerstpakket geven. Want is wel echt een signaal. Als je kijkt hoeveel uren een werknemer werkt en wat de waarde is van een kerstpakket, dan kom je ongeveer uit op één uurloon."