Beurs4 nov '15 17:43

Lobbyisten: 'Dijsselbloem had tekstvoorstellen ING vooraf openbaar moeten maken'

Auteur: Thijs Baas

Dat ING meeschreef aan een wet is niet ongebruikelijk, maar minister Dijsselbloem van Financiën had al die tekstvoorstellen van de bank vooraf openbaar moeten maken, zegt Jaap Jelle Feenstra, voorzitter van de Beroepsvereniging voor Public Affairs, BVPA.

Foto: ANP
Foto: ANP

Er is niets mis mee om met sectoren te overleggen over degelijke regelgeving, meent Feenstra. "Maar neem in wetsvoorstellen gewoon een hoofdstuk op waarin je meldt met wie je waarover hebt gesproken. Dan weet iedereen vooraf wat er gebeurd is in de contacten tussen banken en ministerie en dan kun je heel veel gedoe achteraf voorkomen. De verantwoordelijkheid voor de wet is en blijft altijd bij het ministerie, maar dat je op onderdelen met banken overlegt of je goed aansluit bij het buitenland vind ik heel normaal."Minister Jeroen Dijsselbloem lijkt een Kamerdebat over een fiscaal voordeel voor banken alleen voorkomen als hij de Tweede Kamer adequaat antwoord geeft op een hele reeks vragen naar aanleiding van een wet waaraan ING meeschreef. De vraag is niet zozeer of er sprake is van staatssteun, maar of die toegestaan is.

Het gaat om zogenaamde coco's waar een belastingvoordeel uitgehaald wordt. Een soort obligaties die de banken uitgeven, zegt beurscommentator Rob Jansen. "Ze geven beleggers obligaties en dat is dus eigenlijk vreemd vermogen, maar van DNB mogen ze het bij hun buffer optellen en daarmee wordt het beschouwd als eigen vermogen. Daar zit precies het probleem met de steun: ze lenen geld, betalen daar rente over en de banken willen dat die aftrekbaar is."

Coco's
Daar stak de Belastingdienst een stokje voor omdat de coco's worden beschouwd als eigen vermogen. "En winst die je uitkeert aan aandeelhouders mag je ook niet aftrekken, dus dit mag niet. Maar uiteindelijk hebben die banken het toch voor elkaar gekregen om de rente op deze lening aftrekbaar te krijgen, terwijl het toch eigen vermogen is."
 


 

Op de website van het ministerie zijn de nodige mailwisselingen te vinden tussen het ministerie en de banken, met name over de vraag of er geen sprake was van staatssteun. In de teksten die ING heeft geschreven voor de wet zocht de bank dan ook nadrukkelijk naar een formulering waarbinnen geen sprake was van staatssteun, zegt politiek verslaggever Laurens Boven. "Er is voor gekozen om dit niet aan te melden in Brussel en het in de toelichting op de wet zo te formuleren dat het geen staatssteun is."

Belastingvoordeel
Een bank die meeschrijft aan een wet die de banken belastingvoordeel geeft, daar wil de Tweede Kamer wel meer over weten. Minister Dijsselbloem van Financiën heeft dan ook heel wat uit te leggen aan een verontwaardigde Tweede Kamer. ING heeft namens de banken de teksten aangeleverd voor een wet die uiteindelijk 350 miljoen euro belastingvoordeel voor diezelfde banken opleverde. De wet levert Nederlandse banken 350 miljoen belastingaftrek per jaar op.

Het komt wel vaker voor dat lobbyisten meeschrijven aan amendementen, maar dan is het aan de politici om daar verstandig mee om te gaan. Maar dat een bank heeft meegeschreven aan een wet, gaat nadrukkelijk een stapje verder. Zo benadrukt PvdA-woordvoerder Henk Nijboer dat het schrijven van wetten echt is voorbehouden aan politici. "Bankiers niet, en die schrijven de wetten ook niet wat de PvdA betreft."
 

 

PvdA
Maar voordat Nijboer zijn partijgenoot Dijsselbloem aan de schandpaal wil nagelen, wil hij meer inzicht in de gang van zaken. "Minister Dijsselbloem staat bekend om stevige ingrepen in de financiële sector, met hoge buffers, strengste bonuswetgeving van Europa en een provisieverbod. Dus ik heb in het algemeen helemaal geen aanwijzing dat hij daartoe genegen is. Maar ik wil wel weten hoe deze wetgeving tot stand is gekomen."

Het gaat concreet, zegt verslaggever Laurens Boven, om een wet die banken in staat stelt rentes van hun winst over coco's af te trekken: moderne obligaties die binnen de financiële sector nogal omstreden zijn. "Ze zijn ontstaan als gevolg van de financiële crisis. Het zijn schuldpapieren die banken onderling verhandelen, waardoor ze allemaal flink in de problemen kunnen komen. Het ministerie zelf laat weten dat ING niet heeft meegeschreven aan de wet, maar tekstsuggesties heeft gedaan in de toelichting."

Gerelateerde artikelen