Beurs3 dec '12 06:30

Bekende fraudezaken zijn topje van de ijsberg

Auteur: Pieter van den Akker

De fraudezaken die onlangs aan het licht zijn gekomen, zijn nog maar het topje van de ijsberg. Dat zegt forensisch accountant Bart Bruin van accountantskantoor Integis op BNR.

Veel fraudezaken blijven onder tafel, omdat bedrijven zelf geen aangifte willen doen. Ze zijn bang om hun goede naam te verliezen, zegt Bruin in BNR Humberto Tan.

Klimop
We lopen over van de financiële schandalen in ons land. Vorige week nog werden mensen veroordeeld in de Klimopzaak voor het verduisteren van miljoenen euro's bij dubieuze transacties, witwassen, het opmaken van valse facturen en deelname aan een criminele organisatie. Daar kwam zondag een nieuwe zaak bij: er wordt voor tientallen miljoenen euro's gefraudeerd met persoonsgebonden budgetten in de zorg.

Faillissementsfraude is een speerpunt in het beleid geworden en bij het horen van de merknamen van een hele rij organisaties en corporaties wordt duidelijk dat het gaat om enorme financiele problemen. Vestia, Laurentius, Zatkine, ROC Leiden ezovoort. De vraag is nu: is die lijst zo lang, omdat alles uitkomt, of is dit het topje van de ijsberg?

"Bij lange na niet", antwoordt Bruin resoluut op die vraag. Voor die bewering baseert hij zich onder meer op zijn eigen praktijk. "Een deel van de onderzoeken die wij verrichten, dat is het overgrote deel, haalt totaal de publiciteit niet. Een aantal wel, maar het grootste deel komt niet in de media terecht."

Geen aangifte
Hoe hij verklaart dat er zoveel onder water blijft? Bruin zegt wel een idee te hebben: "Een heleboel partijen willen geen aangifte doen en willen de opsporingsinstanties daar niet bij hebben. Dat betekent dat ze geen aangifte doen. Dat heeft alles te maken met imagorisico en het niet kunnen beheersen van het proces. Dat betekent dat ze alternatieven gaan zoeken."

Zaken blijven liggen
De ervaring heeft Bruin geleerd dat 'zowel de capaciteit als de kwaliteit van de opsporingsinstanties vrij beperkt is'. "Daardoor hebben de instanties geen tijd om die zaak op te pakken. Een heel goed voorbeeld daarvan is de vastgoedfraude. Op zich is dat een prima zaak voor de instanties om op te pakken. Maar die heeft eigenlijk tot gevolg gehad dat het apparaat een aantal jaren bezet was door het onderzoek en andere onderzoeken daardoor bleven liggen."

.

Gerelateerde artikelen