Beurs9 okt '14 10:01

Kleine rem op aantrekken woningmarkt

Auteur: Thijs Baas

Het eind vorig jaar begonnen herstel van de woningmarkt zette ook in het derde kwartaal door, maar minder snel dan het eerste half jaar van 2014. NVM-makelaars verkochten het afgelopen kwartaal 29.015 woningen, ongeveer evenveel als een kwartaal eerder.

In de totale markt werden naar schatting 39.000 huizen verkocht, maakte de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag bekend. De prijsontwikkeling bleef wel iets achter. De prijzen van verkochte woningen daalden 0,3 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. De afgelopen drie kwartalen steeg de prijs nog licht. "De prijzen stabiliseren, ondanks de lichte daling in het derde kwartaal. Maar inmiddels ligt de gemiddelde verkoopprijs wel bijna 4 procent hoger dan een jaar geleden'', zegt NVM-voorzitter Ger Hukker.

Het aantal transacties laat ten opzichte van vorig jaar nog steeds herstel zien. In vergelijking met een jaar eerder is er sprake van een stijging van 28,9 procent. Tot nu toe is in 2014 ieder kwartaal sprake van een stijging van tientallen procenten van het aantal transacties in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2013. De woningverkopen liggen op een structureel hoger niveau, aldus de NVM.

Normaal gesproken zie je in de zomermaanden dat de studentensteden het wat beter doen, dus je ziet het in de zomermaanden altijd wat teruglopen", zegt Hukker tegen verslaggever Renee van Heteren. "De hamvraag blijft of de woningmarkt op eigen benen kan staan. Het blijft een kwetsbare markt." Over het vierde kwartaal verwacht Hukker een record:

Niet over hele linie
Maar zoals ook in eerdere kwartalen het geval was, is het herstel niet over de hele linie. Dat geldt zowel voor woningtypen (vrijstaande huizen worden bijvoorbeeld nog steeds moeizaam verkocht), maar zeker voor de geografische ligging. "We merken dat vooral de grote steden aantrekken en dat de landelijke gebieden daarbij soms ver achterblijven'', zegt Hukker.

Het aanbod van te koop staande woningen blijft wel dalen. Halverwege het derde kwartaal stonden 152.355 woningen te koop bij NVM-makelaars. In vergelijking met een jaar eerder staan nu 8,3 procent minder woningen te koop.

Daarbij worden huizen sneller verkocht. De woningen die in het derde kwartaal verkocht zijn, stonden gemiddeld 122 dagen te koop. In het voorgaande kwartaal bedroeg de gemiddelde verkooptijd nog 133 dagen en in het derde kwartaal van 2013 zelfs 159 dagen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen