'Devalueren Yuan treft de markten off guard'
De groei van de Chinese economie laat een steeds afvlakkende lijn zien. Daarom neemt China een ingrijpende maatregel door de Yuan met 2 procent te devalueren.
Een eenmalige devaluatie, zegt de Chinese overheid, maar internationaal econoom Hein Roelfsema van de Universiteit Utrecht betwijfelt dat. We moeten dat volgens hem los zien van plannen om het Chinese valutasysteem op de schop te nemen. Flexibilisering is volgens Roelfsema het toverwoord, met de bedoeling de Yuan internationaal geaccepteerd te krijgen. "Vrijwel alle munten in Azië waren in afgelopen maanden omlaag gegaan tegenover de dollar."
China wil voldoen aan markt regels en Roelfsema denkt niet dat devalueren marktmechanisme in de hand werkt.
Effect
"Op dit moment zijn er ook onzekerheden rondom de macro-economische situatie van China", meent de econoom. "Ik vermoed dat het effect van devalueren op de export in korte termijn gering zal zijn." Prijs is namelijk altijd al een belangrijk aspect geweest voor de Chinese export en met deze maatregel wordt het nog goedkoper dan het al was. "Het devalueren van 2 procent kan op korte termijn omdraaien omdat het met valuta's is altijd heel moeilijk om te voorspellen", weet Roelfsema.
Marktkrachten
De Chinese economie groeit steeds minder, daarom vindt Roelfsema dat China simpelweg toe moet geven dat de economie nu op hetzelfde niveau komt van Westerse landen. "Je moet het aan marktkrachten overlaten omdat je het niet kunt managen." Hij denkt dat het beter zou zijn voor China als zij meer aan institutionele hervormingen doen zoals het flexibiliseren van de wisselkoersen.
Communisme
Het communisme is volgens de econoom nog steeds waar een grote gedeelte van het kader van de communistische partij in gelooft. "Zij komen nu in vaarwaters waar je niet alles kunt plannen en moet toe geven aan marktwerking." Daarom zegt Roelfsema dat de Chinezen gebaat zijn om nu marktconforme mechanisme te introduceren in plaats van valuta devalueren.