Beurs4 jun '15 15:17Aangepast op 4 jun '15 18:26

Honderden banen weg bij FrieslandCampina

Auteur: BNR Webredactie

Zuivelbedrijf FrieslandCampina schrapt de komende drie jaar 335 tot 375 banen. Dat maakt de onderneming zojuist bekend. De banen verdwijnen op productielocaties in Beilen en Leeuwarden.

In Beilen, waar voornamelijk kindervoeding en ingrediënten worden geproduceerd, vervallen 210 tot 230 van de in totaal 767 arbeidsplaatsen. Het gaat hierbij om 80 tot 90 FrieslandCampina-werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en 115 tot 125 uitzendkrachten en tijdelijke contracten. De overige circa 15 betreft natuurlijk verloop.

Bij FrieslandCampina in Leeuwarden, waar hoofdzakelijk gecondenseerde melk wordt gemaakt, verdwijnen de komende drie jaar tussen de 125 en 145 van de huidige 852 arbeidsplaatsen. Daarbij zullen 60 tot 70 vaste werknemers hun baan verliezen en 40 tot 45 uitzendkrachten en werknemers die zijn aangesteld met een tijdelijk contract.

Investeren
FrieslandCampina heeft naar eigen zeggen de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in uitbreiding van de productiecapaciteit, onder meer in Beilen en Leeuwarden, en kostenefficiëntie. "Dan kom je op een punt dat de extra handjes, die tijdens dat proces hard nodig waren, niet meer nodig zijn", zo zegt een woordvoerder, die benadrukte dat 'de slag nodig is om concurrerend te blijven'.

 

Bedrijfsbreed zullen banen op de locaties verdwijnen. "Zowel bij productie, als op kantoor en bij het management", verduidelijkte de woordvoerder. Bij het concern werken wereldwijd circa 22.000 mensen. Op de 140 tot 160 vaste werknemers die hun baan verliezen is het geldende Sociaal Plan van FrieslandCampina van toepassing.

Sociaal plan
Vakbond FNV noemde de reorganisatie 'ingrijpend' en benadrukte de onzekerheid die de banenreductie teweegbrengt. De bond zal zich aan de onderhandelingstafel onder meer hard maken voor de uitzendkrachten en tijdelijke krachten.

Siward Swart van CNV was verrast over de aantallen. "Bijna vierhonderd arbeidsplaatsen. Dat is gewoon veel", zegt de bestuurder. Volgens hem is het wel een voordeel, dat de banen over een periode van drie jaar verdwijnen. ,"Zolang je al van een voordeel kan spreken."

Gerelateerde artikelen