Beurs18 jun '14 07:15Aangepast op 18 jun '14 11:01

Compensatie van Aegon voor woekerpolissen

Auteur: BNR Webredactie

Aegon biedt honderdduizenden gedupeerden met een woekerpolis compensatie aan. De compensatie geldt voor iedereen die van 1989 tot en met 1998 een Koersplanpolis heeft gekocht of een vergelijkbare polis van Spaarbeleg. De hoogte van de compensatie verschilt per persoon.

Dat heeft de verzekeraar woensdag bekendgemaakt.

"Het is bijna niet te geloven. Het heeft meer dan acht jaar geduurd", reageert economiecommentator Paul Laseur. "Na de uitspraak van de Hoge Raad zijn we alweer een jaar verder. Het lijkt erop dat meer dan een half miljoen deelnemers aan de woekerpolissen compensatie krijgen. Dan gaat het over Koersplan, Spaareffect, Bonusplan: die verzekeringen."

'Betere compensatie onhaalbaar'
Stichting Koersplandewegkwijt was op verzoek van Aegon betrokken bij de totstandkoming van de compensatie. "Ik sta hier helemaal achter. We hebben diverse deskundigen dit helemaal laten doorrekenen en daar vertrouw ik 100 procent op. Je kunt niet meer spreken van een woekerpolis. Een betere compensatie zit er niet in'', zei voorzitter Godfried Sippel tegen de NOS.

In totaal gaat het om ongeveer 580.000 gedupeerden die nu voor compensatie in aanmerking komen, aldus een woordvoerster van Aegon. Ze wilde niet zeggen hoeveel Aegon gaat betalen. "We financieren het uit bestaande middelen, daar wil ik het bij laten''. De afgelopen jaren betaalde Aegon al ruim 800 miljoen euro aan 'compensaties en productverbeteringen' voor klanten met een beleggingsverzekering.

Productverbetering
Aegon wilde niet concreet zeggen dat de affaire rond woekerpolissen hiermee voor Aegon ten einde is. "Voor ons is het een stap in een continu proces van productverbetering. Dit gaat over Koersplan en elf andere beleggingsverzekeringen''.

De Hoge Raad bepaalde in juni vorig jaar dat Aegon afnemers van Koersplan te veel premie liet betalen voor een overlijdensrisicoverzekering. De uitspraak betrof alleen de deelnemers aangesloten bij Stichting Koersplandewegkwijt. Na de uitspraak kondigde Aegon aan te kijken naar compensatie voor niet-aangesloten deelnemers. De huidige premieaanpassing is voor deze groep.

Naar de rechter
De stichting Woekerpolisproces gaat niet akkoord met de aangeboden compensatie en stapt naar de rechter. Voorzitter Pieter Lijesen licht op BNR toe: "Vorig jaar was er een uitspraak van de Hoge Raad die bepaalde dat klanten 1000 tot 1500 euro vergoeding zouden krijgen. Dat heeft Aegon uitgevoerd voor de mensen die mee waren gegaan in de claim. Maar voor de overige polishouders, dat zijn er 700 duizend, komt Aegon met een voorstel dat een vijfde van dat bedrag bedraagt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen