Beurs30 sep '13 08:38Aangepast op 2 okt '13 05:53

Vraag om inleveren salaris geen uitzondering

Auteur: BNR Webredactie

Werkgevers die hun personeel vragen om een deel van hun salaris in te leveren zijn, in Nederland geen uitzondering meer.

Dat blijkt uit een onderzoek van loonstrookverwerker onder meer ADP en adviesbureau Berenschot. Eerder dit jaar zorgden dergelijke verzoeken tot flinke commotie. "Je ziet het vooral in bedrijven waar de loonkosten een heel belangrijk onderdeel zijn van de kostprijs. Men zegt eigenlijk: we krijgen onvoldoende geld binnen voor onze producten of diensten, dus we moeten iets doen aan het niveau van de loonkosten", zegt Hans van der Spek van Berenschot.

Demotie
Salarisonderzoeken gaven de afgelopen jaren steeds vaker aan dat mensen niet meer hoefden te rekenen op salarisverhoging, of zelfs moesten inleveren. In 4 procent van de gevallen gaven de respondenten aan dat ze inderdaad waren overgegaan tot demotie. "Maar ik vraag me ook af of het niet iets is waar we in de totale manier waarop we naar beloning kijken in de toekomst niet gewoon aan gewend moeten raken."

Van oudsher hebben de cao-afspraken alleen maar een stijgende lijn aangegeven, zegt Van der Spek. "Naarmate men langer bij een organisatie zit en meer ervaring heeft gaat men alleen maar steeds meer verdienen en je kunt je afvragen of dat voor alle functies voor alle typen bedrijven een lijn is die we vast kunnen houden."

Bouw
ADP ondervroeg meer dan duizend medewerkers van personeelszaken. Uit het onderzoek blijkt dat 25.000 bedrijven in Nederland geen salarisverhoging gaven. Volgens de onderzoekers heeft 17 procent van de werkgevers in de bouw het personeel gevraagd om salaris in te leveren. In de sector advisering & onderzoek en vervoer & opslag heeft bijna 1 op de 10 bedrijven een loonoffer gevraagd. In de informatie- en communicatiebranche is dat 7 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen