Beurs25 jun '15 09:50

CDA: Repareer flexwet vast voor seizoenswerkers

Auteur: Marjan van den Berg

Al voor de zomer moet het kabinet in actie komen om seizoenswerkers te beschermen tegen nadelige gevolgen van de Wet werk en zekerheid. Daarvoor pleit het CDA.

CDA-Kamerlid  Pieter Heerma reageert op een onderzoek van ADP Nederland en adviesbureau Berenschot. Daaruit blijkt dat slechts 6 procent van de HR-professionals verwacht dat de nieuwe wet voor meer zekerheid op een vast contract zorgt.

Draaideur
“Dit signaal geeft opnieuw aan deze wet in de praktijk heel andere gevolgen gaat hebben dan minister Asscher voorschotelt”, zegt Heerma. “Als maar 6 procent van de HR-managers zegt dat dit tot vaste banen gaat leiden, hoef je geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat de draaideur op de arbeidsmarkt voor veel mensen sneller gaat draaien in plaats van dat ze een vast contract krijgen.”

De wet, die volgende maand in werking treedt, is bedoeld om flexwerkers meer zekerheid te bieden. Eerder dan voorheen hebben zij recht op een vast contract. Eerder bleek al dat veel organisaties het niet zo ver laten komen: zij ontslaan flexwerkers om de nieuwe wet te omzeilen.

Nog voor de zomer debatteert de Tweede Kamer hierover met minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Heerma roept de vakbonden op ook in actie te komen.

Ontwijkgedrag
Hij vreest dat het kabinet eerst de kat uit de boom wil kijken in plaats van anticiperen op de voorspelde problemen. “Ik vind met name in de seizoensarbeid dat je dat risico eigenlijk niet zou moeten nemen. Je ziet nu tal van boerenbedrijven en horecaondernemers echt met hun rug tegen de muur staan. Dat gaat tot raar ontwijkgedrag leiden en tot juist een verslechtering van de positie van de medewerkers in de seizoensarbeid.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen