Beurs14 mrt '14 15:42

Tuchtrecht geldt voor alle bankmedewerkers

Auteur: BNR Webredactie

Nieuwe gedragsregels en het daarbij behorende tuchtrecht gaan gelden voor alle 90.000 bankmedewerkers in Nederland. Het kabinet en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hebben dat afgesproken.

Het kabinet ondersteunt met een wetswijziging een initiatief van de NVB. Het kabinet laat het initiatief voor het organiseren van het tuchtrecht aan de financiële sector zelf.

De sinds 2013 geldende bankierseed of -belofte wordt ook verder uitgebreid. Ook die gaat gelden voor alle medewerkers bij een bank. De eed of belofte geldt nu voor bestuurders en interne toezichthouders in de financiële sector en is in voorbereiding voor medewerkers die contacten hebben met klanten en voor bijvoorbeeld effectenhandelaren. De twee maatregelen gaan waarschijnlijk voor nieuwe medewerkers gelden per 1 januari 2015 en voor bestaande medewerkers in 2016.

De maatregelen zijn onderdeel van het antwoord van de politiek op de bankencrisis waarin de overheid sinds eind 2008 met miljarden aan belastinggeld meerdere banken in Nederland moest redden. De laatste keer dat dat gebeurde was vorig jaar februari, toen SNS Reaal werd genationaliseerd. De maatregelen moeten nieuwe incidenten voorkomen en ook het vertrouwen van de consument in de bankenwereld herstellen.

De NVB is blij dat het tuchtrecht voor de sector door de afspraken met het kabinet juridisch goed wordt geborgd. Op dit moment wordt nog gewerkt aan het formuleren van de nieuwe gedragsregels. De NVB verwacht op korte termijn een nieuw maatschappelijk statuut met daarin een nieuwe Code Banken te kunnen presenteren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen