De kans dat iemand langer dan drie jaar in tijdelijk werk blijft hangen, is in de genoemde periode dan ook verdrievoudigd naar ruim 30 procent.
Dat blijkt uit een onderzoek dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Trend
“De beroerde economie speelt een hele grote rol, daardoor is er weinig doorstroom naar vaste banen. Daarnaast zien we een trend dat er een latere doorstroom is naar een vaste baan. Ik kan dat niet echt duiden, de flexwet zou daarmee te maken kunnen hebben. Daardoor kunnen werknemers drie keer achter elkaar een tijdelijk contract krijgen”, aldus Arjan Heyma, arbeidseconoom van SEO Economisch Onderzoek.
Sociaal akkoord
De minister voelt zich door de uitkomsten van het onderzoek gesteund in de afspraken die hij met werkgevers en vakbonden heeft gemaakt in het sociaal akkoord. Daarin staat onder meer dat werknemers na twee jaar aanspraak maken op een vast contract. Ook wordt de strijd aangebonden tegen constructies om personeel zo lang mogelijk in tijdelijke dienst te houden en krijgen oproepkrachten een sterkere positie. Asscher zal een wetsvoorstel om dit allemaal te regelen in het najaar aan de Kamer aanbieden.
Bijstand
Uit het onderzoek, uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek, komt naar voren dat het huishoudinkomen van mensen die een langdurig tijdelijk contract hebben nauwelijks lager is dan dat van vaste werknemers.
“Uit een vorig onderzoek bleek wel dat het loonverschil tussen flexwerkers en mensen met een vast contract behoorlijk is. In dit onderzoek hebben we gekeken naar het huishoudinkomen en dan zie je eigenlijk weinig verschil. Dat komt omdat heel veel flexwerkers toch vaak het tweede inkomen in een gezin zijn. Dat levert wel een probleem op als je niet een gezin bent, maar een alleenstaande en je kunt niet terugvallen op je partner als dat nodig is."
Flexwerkers komen vaker in de WW en de bijstand dan vaste werknemers.
Tweede onderzoek
Het is de tweede keer dat het ministerie SEO Economische Onderzoek heeft laten kijken naar de positie van flexwerkers. Het eerste onderzoek ging over de periode 1999 tot 2006.