Ondernemer profiteert van vaderschapsverlof
Vaderschapsverlof te duur? Welnee, het levert juist geld op, zegt ondernemer Salem Samhoud. Hij stuurt zijn medewerkers standaard twee maanden met verlof als ze vader worden.
Uit onderzoek van kenniscentrum Rutgers blijkt dat het veel voordelen heeft als vaders meer tijd vrij maken om voor hun kinderen te zorgen, voor de vaders, het gezin en voor de economie.
Meer gemotiveerd
Voor ondernemer Samhoud komt dit niet als een verrassing. Hij heeft zelf goede ervaringen met het vaderschapsverlof, dat bij zijn bedrijf twee maanden duurt.
“De mensen die dan terugkomen, zijn veel meer gemotiveerd. Ze zijn veel meer in evenwicht in hun leven. Ze zijn hun werkgever enorm erkentelijk dat zij deze belangrijke tijd vrij hebben kunnen nemen. Ze hebben tijd om te reflecteren of ze weer nieuwe dingen op gaan starten”, somt Samhoud de voordelen op.
Je moet volgens Samhoud niet de kosten, maar de opbrengsten als uitgangspunt hebben. “Als je kosten-georiënteerd denkt, dan denk je ‘wat een idiotie’. Als je in opbrengsten en groei denkt, dan is dit een totaal logisch besluit.”
Wettelijke regeling
Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) liet vandaag op Radio 1 weten dat het vaderschapsverlof voorlopig niet verder
wordt uitgebreid. Onlangs werd het verlof voor vaders na de
geboorte van hun baby verhoogd naar vijf dagen. Een verdere uitbreiding
"gaat deze kabinetsperiode niet meer lukken", zegt Asscher. Wel benadrukt hij dat
het goed zou zijn als dat in de toekomst alsnog gebeurt.
Wat Samhoud betreft hoeft het allemaal niet wettelijk geregeld te worden. “Ik ben blij dat het niet in de wet staat, want nu kunnen wij ons er enorm mee differentiëren als onderneming.” Beter is het, zegt hij, dat ondernemers goed nadenken hoe zij het meeste uit hun werknemers kunnen halen.