Beurs24 apr '14 07:34

Nationalisatie SNS is 'advocatenparadijs' geworden

Auteur: Pieter van den Akker

Een curator wil de Staat voor het gerecht slepen voor haar rol bij de nationalisatie van SNS. Daarmee wordt weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het al zo lange boek over het dossier. De nationalisatie is een paradijs voor advocaten geworden, zegt insolventierecht-advocaat Rocco Mulder tegen BNR.

"Er lopen nu eenmaal procedures tot toekenning van schadevergoeding. Dit is natuurlijk een bijzondere categorie. De Ondernemingskamer heeft aangegeven dat er deskundigen moeten worden benoemd die de hoogte van de schadevergoeding moeten gaan vaststellen. Overigens loopt daar ook weer een procedure over bij de Hoge Raad. Dit dossier is een beetje een lawyers paradise geworden", zegt Rocco Mulder van Potjonker Advocaten in Haarlem.

De nationalisatie van SNS Reaal is onwettig volgens de curator van de Stichting Afwikkeling Onderhandse Schulden SNS Reaal. Hij zegt dat in zijn faillisementsverslag, dat in handen is van Quote. 

Volgens Mulder is vlak voor de onteigening een stichting opgericht om alle schulden in te stoppen.

Hij legt uit: "Waar het om gaat is dat in februari vorig jaar SNS is onteigend. In dat kader is ook een deel van de schulden onteigend. Dat is natuurlijk vrij bijzonder, omdat bij een onteigening normaliter vorderingsrechten worden onteigend. Maar de wet stond dat niet toe. De curator heeft nu serieuze vraagtekens bij de wijze waarop een deel van die schulden is onteigend. Punt is wel dat de Raad van State daar al naar heeft gekeken en heeft aangegeven dat de wijze waarop de onteigening heeft plaatsgevonden in grote lijnen rechtmatig was. De curator die er nu nogmaals vraagtekens bij zet, wordt daarin gesteund door rechtsgeleerden."

Gerelateerde artikelen