Beurs11 nov '13 18:32

Aangifte tegen betrokken medewerkers Libor-affaire werkt afschrikwekkend

Auteur: Harmen Simon Teunis

Een aangifte tegen oud-medewerkers die betrokken waren bij de Libor-affaire zou een enorm afschrikwekkende werking kunnen hebben op de bankensector.

Dat zegt Harald Benink, hoogleraar Banking en Finance, in een reactie op een uitspraak van minister Dijsselbloem over vervolging van betrokken oud-medewerkers van Rabobank. De minister wil dat de Rabobank aangifte doet tegen oud-medewerkers die betrokken waren bij de liborrentefraude. Dat zou hij vandaag hebben gezegd in een gesprek met interim-topman Minderhoud, melden RTL en NRC.

Strafrechtelijke vervolging zou volgens Benink "ook naar de toekomst toe een enorm afschrikkende werking hebben". "Tot nu toe was toch het gevoel dat men er in het bankwezen – of je nou woekerpolissen of rommelhypotheken verkocht of andere dingen deed – toch redelijk mee kon wegkomen. In dat opzicht zou het een zuiverende werking kunnen hebben. Maar de vraag is of dat op dit moment nog mogelijk is."

En dat hangt volgens de hoogleraar af van de schikking die is getroffen. "Stel dat er echt een schikking is waarin afgesproken is dat er geen vervolging zou plaatsvinden, kun je wel aangifte doen maar vindt er geen vervolging plaats. Ik weet niet hoe hard dit is afgesproken. Daar zal het dus heel erg van afhangen."

Benink is van mening dat er zeker onderzocht moet worden of er aangifte gedaan moet worden. Het is volgens hem ook de vraag of en hoe de medewerkers die nog bij Rabobank werken van vervolging vrijgewaard zouden blijven. "Er is een verschil. Het leek erop dat bankiers die vroeger bij Rabobank werkten, niet binnen die schikking zouden vallen. Maar de mensen die nog wel bij Rabobank zouden werken wel. [...] De vraag is hoe het ligt in relatie met wat Dijsselbloem wil en ook waar Opstelten als minister van Justitie bij betrokken is geweest in deze schikking. Dat is op dit moment niet duidelijk."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen