
Volgens Wellink is het belangrijk dat het scenario met de Grieken zich niet meer herhaalt. “Wat er mis is gegaan is dat de markten altijd gedacht hebben is dat Europa zwakke landen wel redt. Daar moeten we eens mee ophouden", zegt hij in gesprek met BNR's Roelof Hemmen.
Wellink: "Dat signaal moet veel duidelijker doordringen: wij redden zo’n land niet meer. Dat is mijn gevoel, dat we die richting meer uit moeten gaan. We geven die landen iets meer vrijheid om hun eigen tempo te bepalen in het aanpassen aan de euro-omgeving. Maar ze moeten wel weten: ‘ze redden ons niet’. Dus dan zijn er op de financiële markten ook geen reddingsmiddelen te vinden.”
Besmettingsgevaar
Dan moeten de markten wel zeker weten dat ze niet worden gered. En geeft het voorbeeld met de Grieken niet juist aan dat we er keer op keer op keer toch wel weer geld in steken? “Ik was destijds, in 2010, voor het redden van Griekenland”, zegt Wellink daarop. Waarom? “Vanwege het besmettingsgevaar. Ik denk nog steeds dat dat op dat moment de goede beslissing was. Griekenland was zo ‘verknoopt’ met het financiewezen in de rest van Europa en dat was zo zwak dat het op dat moment een goede beslissing was. Maar dat is nu anders. In die zin kan je nu makkelijker zeggen dat ze maar eens op eigen benen moeten staan.”
Centrale bankiers en politici: ze hebben allemaal hun lesje geleerd, zegt hij dan. "Als je deze weg opgaat, weet je niet waar je eindigt. Nogmaals: in het midden van de crisis was het een rationele beslissing vanwege de besmetting. Maar we zijn nu systemen aan het bouwen op grond waarvan niet alleen landen, maar ook burgers en banken, zichzelf beter moeten kunnen redden dan in het verleden. Ze moeten niet steeds een beroep kunnen doen op overheden.”