Beurs1 jan '15 11:13Aangepast op 2 jan '15 09:53

'Consument moet in 2015 broekriem aanhalen'

Auteur: BNR Webredactie

Grote groepen consumenten krijgen in het nieuwe jaar te maken met een flink pakket aan overheidsmaatregelen en nieuwe wetgeving.

ANP
ANP

Daarom heeft overheidsplatform Wijzer in geldzaken een speciale tool op de website geplaatst, waar consumenten kunnen kijken wat dit precies voor hun financiële situatie betekent.

Bij veel mensen bestaat volgens het platform waar koningin Máxima erevoorzitter van is, ten onrechte het beeld dat er niet zo veel verandert voor de geldzaken van consumenten. "Niets is minder waar'', waarschuwt de organisatie.

Henriëtte Raap, woordvoerder van Wijzer in Geldzaken, vertelt dat een gemiddelde moeilijk te geven is, omdat het van de persoonlijke situatie afhangt hoeveel iemand erop achteruit zal gaan. "Het zal vooral specifieke groepen treffen", zegt Raap tegen BNR. "De ouderschapsverlofkorting zal verdwijnen, die leverde tot maximaal 1500 euro per jaar op. De alleenstaande-ouderkorting wordt afgeschaft. De kinderalimentatie mag niet meer van de belasting afgetrokken worden, dat kan netto zo'n 170 euro per maand schelen."

"Iedereen bouwt in 2015 flink minder pensioen op", laat de organisatie verder weten. "De verandering van de algemene heffingskorting, de oorzaak van de naheffing, krijgt in 2015 een vervolg. Ouders krijgen dus te maken met de afschaffing van verschillende regelingen. Dit kan vooral voor gescheiden ouders flinke inkomensgevolgen hebben. Huizenbezitters en huizenkopers krijgen te maken met nieuwe regels en vanaf september gaat het studieleenstelsel van start.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen