Beurs21 apr '16 06:08Aangepast op 21 apr '16 10:37

Nog nooit betaalde politie zoveel beloningen uit als vorig jaar

Auteur: Judith Laanen

Het beste wapen tegen de misdaad blijft een goede tip. En die levert vaak ook geld op. Sterker nog, vorig jaar betaalde justitie een recordbedrag aan beloningsgeld uit. Dat blijkt uit justitiegegevens die BNR opvroeg.

Foto ANP
Foto ANP

Elk jaar looft justitie beloningsgeld uit in onderzoeken naar bijvoorbeeld moorden of overvallen. Het grootste gedeelte daarvan wordt nooit uitbetaald, maar in de wél uitbetaalde beloningen is een forse stijging te zien.

Vorig jaar werden in totaal 31 beloningen uitgeloofd met een totaalbedrag van 298.500 euro. Daarvan werd 43.000 euro ook daadwerkelijk uitbetaald voor informatie om belangrijke zaken op te lossen. In 2010 was dat maar 10.000 euro, en in 2011 zelfs nul euro aan uitbetalingen.

Dit jaar is tot nu toe voor 20.000 euro aan beloningen betaald, maar dat gaat over zaken uit voorgaande jaren.

De term ‘beloning’ moet overigens niet worden verward met ‘tipgeld’, benadrukt het Landelijk Parket. Anders dan bij tipgeld worden beloningen altijd van tevoren uitgeloofd en openbaar bekend gemaakt. Cijfers en nadere informatie met betrekking tot ‘tipgelden’ worden uit onderzoeksbelang niet verstrekt.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen