Beurs12 jun '12 05:45

Echt Hollands: Rutte trots op DE beursgang

Auteur: Arjan Meesterburrie

Het debuut van Douwe Egberts op de Amsterdamse beurs bewijst dat Nederland mee kan spelen in de topklasse. Dat zei premier Rutte bij de beursgang van DE Master Blenders 1753.

"Het bedrijf loopt op allerlei terreinen voorop, maar het is vooral zo mooi omdat het echt ook een zuivere zakelijke afweging uiteindelijk is geweest en Nederland daar uiteindelijk als beste uitkwam. En daar mogen we trots op zijn en het staat dus voor een grotere trend", zo zei demissionair minister-president Mark Rutte tegen BNR-verslaggever Harmen van der Veen.

Vertrouwen in Nederland
Volgens Rutte geeft de beursgang veel vertrouwen: "Het mooie is natuurlijk dat het een bedrijf is dat echt Hollands is en over de hele wereld actief is en innoveert [...] Dat geeft vertrouwen dat dit land in staat is om uiteindelijk nog steeds in de topklasse mee te spelen, mits we focus houden en bereid zijn moeilijke beslissingen te nemen."

DE gongslag
DE Master Blenders 1753, vooral bekend onder de oude naam Douwe Egberts, maakte dinsdagochtend zijn debuut op de Amsterdamse beurs. Topman Michiel Herkemij opende de handel met de traditionele gongslag. Er kan vanaf dinsdag officieus in het aandeel worden gehandeld, de echte notering volgt op 9 juli, als het bedrijf definitief is afgesplitst van voormalig moederbedrijf Sara Lee. De koers noteerde rond het middaguur iets boven de 8 euro.

Filterkoffie hip maken
Douwe Egberts is vooral groot in filterkoffie, terwijl concurrenten als Nestlé met bijvoorbeeld de Nespresso-cupjes een veel hipper imago hebben. Maar Michiel Herkemij wil afrekenen met het oubollige imago, zegt hij op BNR: "Je gaat van ons innovaties zien. Het komt in nieuwe verpakkingen, het komt in nieuwe blends met nieuwe smaken. Dus we gaan inderdaad zorgen dat filterkoffie gewoon weer hip wordt"

Toekomst
Alle producten gaan de komende tijd op de schop, er zal ook meer geld worden besteed aan marketing en de winst en omzet moeten omhoog. Analisten schatten de marktwaarde van DE Master Blenders 1753 na de beursgang op circa 4 miljard euro. DE was sinds 1978 in Amerikaanse handen. Maar de oorsprong van het bedrijf ligt in het Friese Joure, waar Egbert Douwes in 1753 zijn kruidenierswinkel De Witte Os opende.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen